Шменти-капели и хероин: Държавата дава 600 000 лева за филм за Райко Кръвта

Шменти-капели и хероин: Държавата дава 600 000 лева за филм за Райко Кръвта
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.01.2022
  • Сподели:

 

Държавата дава 600 000 лева за филм за пернишкия наркобос Райко Кръвта. Парите ще бъдат отпуснати от Националния филмов център. Сценарият на лентата ще бъде направен по едноименния роман на Здравка Евтимова "Четвъртък", която е сред най-превежданите и награждавани в световен мащаб български писатели, съобщи режисьорът, стоящ зад проекта, Валентин Гошев.

 

 

Актьорът Влади Въргала, известен с филма си "Шменти-капели", е поканен да участва в лентата за Райко Кръвта. „Розалия Абгарян и Ели Колева са две от актрисите в женските образи. Ще участват още Иван Юруков, Игор Дамянов, Иван Тодоров, Михаил Мутафов, Калин Арсов. Разчитам на Ицко Финци, както и на Влади Въргала да се отзоват на поканата ми. За себе си съм отредил малка роля. Жена ми Румяна Камчева, която е оперна певица, участваше в „Моторът“, издаде част от проекта режисьорът.

 

Действието на „Четвъртък“ се развива в Перник, откъдето е авторката на сценария, както и в София. В сюжета са замесени 4 млади жени – две от тях са богати, а другите не чак толкова. Интригата се върти около жена на богат бизнесмен, дъщерята на Райко Кръвта (името му е истинското във филма, макар че в живота той има син Марио), която управлява имотите му след неговия разстрел. Героиня е и студентка – масажистка, в интригата е и сервитьорка в пернишката кръчма „Мазното“.

 

 

 

Режисьорът Валентин Гошев се надява да привлече в новия си проект Влади Въргала. На малката снимка горе е Райко Кръвта, а снимката долу вдясно е писателката Здравка Евтимова

 

Новината, че държавата ще финансира филм за пернишкия наркобос бе посрещната нееднозначно от обществото.

"Пернишкият наркобос, както го наричаха медиите, беше убит през 2005 г. с 3 куршума в главата. По-интересното е, че държавата дава 600 000 лева за филм за Райко Кръвта! Тези пари не се дават за филм за Ботев, Левски, Бенковски, не и за Паисий, или за Климент Охридски. Не са и за Вапцаров, Яворов, Владимир Димитров - Майстова, Евлогий и Христо Георгиеви… Няма да е филм за някой от многото други ярки исторически личности и духовни водачи на нацията в миналото. Филмът ще е а за Райко Кръвта!", написа във фейсбук известният пиар специалист и художник Валентин Иванов-Кардамски.

 

"Питам се, дали във времена на тежка бездуховност и нужда от вяра ще я получим от делата на човек с миналото на убития перничанин? Вярвам, че преди да екранизираме представителите на ъндърграунда е по-редно да направим това за големите българи. Имена бол! П.С. Пиша тези редове с огромно уважение към творчеството на Здравка Евтимова, чийто роман ще се екранизира. Моят въпрос е всъщност към министъра на културата, а не към нея", добави Кардамски.

 

Макар и официално неразкрито, за убийството на боса на ВИС-2 Георги Илиев има заподозрени. 17 години по-късно, криминалисти и сподвижници на ъндърграунд героя са категорични, че неговата екзекуция е организирана от пернишкия наркобос Райко Алексиев – Кръвта и е изпълнена от Красимир Станчев – Легионера, известен в ъндърграунда като снайперист №1 на мафията.

 

Мнозина са категорични, макар и без да дават доказателства - Жоро Илиев умира заради Васил Горчев – Кьоравия, благоевградски наркобарон и лихвар, дългогодишен представител на ВИС-2 за Благоевград. Васил Горчев контролира производството на амфетамин в Югозападна България и раздава огромни суми срещу лихва на знакови фигури от ъндърграунда. Той е сред най-близките хора до Жоро Илиев.

 

На 20 януари 2005 г. Васил Горчев – Кьоравия е убит в центъра на Благоевград с 1 куршум в главата. Месеци преди да се стигне до убийството на Кьоравия, благоевградския гангстер влиза в конфликт с Райко Кръвта. Причината за скандала са 800 000 долара, които Райко Кръвта и негови приближени взимат при въоръжен обир от офис на Кьоравия.

През 2004 г. босът на ВАИ дава 900 000 евро назаем на благоевградския висаджия Васил Горчев. Двамата се знаели много отдавна, тъй като навремето Кьоравия бил дясната ръка на брата на Георги Васил Илиев, основател на ВИС.

 

Няколко месеца след получаване на хилядарките Кьоравия отказва да ги върне на Илиев, гласи версията. Това било причината Васил Горчев да бъде “поръчан” и да бъде показно разстрелян на 20 януари 2005 година пред хотел “Ален мак” в Благоевград.

 

Райко Алексиев – Кръвта, преименувал се през 2003 г. на Васил Арарски след престоя си в Испания, пък е един от най-доверените хора на Кьоравия в Перник и областта. Когато застанал пред гроба на Васил Горчев, Кръвта се заклел, че ще отмъсти за смъртта му, говори се сред разследващите. Седем месеца по-късно, на 25 август 2005 г., неизвестен и до ден-днешен снайперист прострелва Георги Илиев в сърцето с един-единствен специално усилен куршум. Шефът на “ВАИ Холдинг” и бившата групировка ВИС 2 умира в собственото си заведение в Слънчев бряг – “Буда бар”, където гуляе след мача на отбора си “Локомотив” (Пловдив) - ОФК Београд.

 

Две месеца по-късно 35-годишният Райко Алексиев беше в центъра на Перник - пред хотел “Струма”. Излизал от кафене “Емералд”, когато покрай него минало ауди. От задната врата слязъл маскиран, стрелял и изчезнал с колата.

Станете почитател на Класа