Нова опасност надвисна над човечеството!

Нова опасност надвисна над човечеството!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.11.2021
  • Сподели:

Екстремни горещини, горски пожари, суша и в резултат на това глад - всичко това очаква човечеството в близко бъдеще, ако не се вземат активни мерки за борба с изменението на климата. До тези изводи стигнаха учени от американската климатична агенция NOAA съобщава phys.org.

 


Къде е най-горещото място на планетата? Американските учени знаят точния отговор на този въпрос – Долината на смъртта, която се намира в пустинята Мохаве. През последните месеци нямаше валежи, а през август и септември температурата варира от 26 до 42 градуса по Целзий.

 

Нова опасност надвисна над човечеството! Идат смъртоносни...

Учени от Националната администрация за океани и атмосфера (NOAA) отбелязват, че това е само един от признаците за предстоящи "смъртоносни" горещи вълни по целия свят.

През годините средната годишна температура се е увеличила не само в Мохаве. Юли 2021 г. беше най-горещият месец в историята. В Западна Канада, където лятото е традиционно прохладно, през лятото топлината достига 38-40 градуса по Целзий. Местните жители отбелязаха, че за тях е било буквално непоносимо да напускат къщите.
На 31 октомври Глазгоу, Шотландия ще бъде домакин на срещата на върха на ООН за климата. Като част от тази конференция изследователите ще представят доклад, според който повишаването на средната годишна температура с поне два градуса ще доведе до редовни горещи вълни. Това ще засегне една четвърт от населението на света.

Подобно явление е опасно не само поради изтощителната жега. Дългосрочните последици от горещите вълни могат в дългосрочен план да се превърнат в една от причините за масов глад.

С първите признаци на нарастваща криза се сблъскаха бедуините и жителите на блатата в басейна на реките Тибър и Ефрат. Силната жега уврежда местната флора и фауна, плаши туристите и се отразява зле на икономиката на региона.

И това е само началото. Членовете на срещата очакват да привлекат общественото внимание с речите си. В крайна сметка сега трябва да се предприемат активни мерки за борба с изменението на климата. В противен случай ще бъде твърде късно.

Станете почитател на Класа