Те вярват в призраци и не пият мляко! 5 изненадващи факта за тайландците

Те вярват в призраци и не пият мляко! 5 изненадващи факта за тайландците
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.10.2021
  • Сподели:

Нито един чужденеж няма да може да разбере напълно тайландеца, дори и двамата да имат дългогодишно приятелство. Те са мистериозни и затворени за нас, а ние сме непознати за тях.

 

Те са твърди патриоти с пристрастия към национализма - царят, семейството и страната за тях са стълбовете на целия им мироглед. Всичко останало няма значение.

 

Избрахме няколко интересни факта от живота на тайландците, които не спират да учудват гостите от Запада.

 

Свещеният ориз

 

У нас хлябът е в основата на всичко, в Тайланд има приблизително същото отношение към ориза, но много по-благоговейно. Да оставиш дори една лъжица в чинията си е разхищение и богохулство. В тайландския език няма дума "глад", за обозначаване на това понятие казват: "не съм ял ориз от дълго време".

 

Тайландците имат поверие, в което всички вярват: ако изхвърлите ориза, със сигурност ще дойде дълга черна ивица в живота.

 

 

 

Плашеща любов към куклите

 

В Страната на белия слон хората вярват, че куклите са пропити с детски души. Някои тайландци си купуват такива играчки и ги разнасят като истински деца – обличат ги, сресват ги, хранят ги с лъжица и ги вземат със себе си на разходки и на кино. Смята се, че такава "ангелска кукла" носи късмет в бизнеса: колкото по-добре собственикът се грижи за своя талисман, толкова по-щедра награда ще получи за старание.

 

 

Призраците са навсякъде

 

Тайландците сериозно вярват в призраци и други зли духове, като периодично организират церемонии за прогонване на зли духове. Един от популярните ритуали е да вдигате силен шум по време на лунно затъмнение, за да попречите на дявола от другия свят да погълне луната. 

 

Военната служба е късметлийски билет

 

Голяма чест е да влезеш в армията в Тайланд. Дори будистки монаси се борят да са там. Желаещите наистина нямат край и държавата е принудена да отсее. След преминаване на медицинския преглед, подходящите кандидати теглят карти - който извади червена е добре дошъл в редиците на новобранците, черна - няма късмет.

 

 

Невероятният метаболизъм

 

Типична картина: Банкок , жега над 35°C с влажност 100%, а офис служителите са с ризи с дълги ръкави и вратовръзки се разхождат бързо по горещите улици. Обичайните тайландци се потят малко, не "миришат на сладко" и като цяло се чувстват добре в такава жега.

 

Те също така не напълняват, като консумират невероятни количества храна. Не става дума за бързо хранене, разбира се, а за традиционна храна. Просто е: имат късмет с метаболизма си.

Много тайландци, подобно на други азиатци, не пият мляко и не ядат производните му поради непоносимост към лактоза. Но не всички – има хора, които са доста толерантни към млечната захар.

 

Станете почитател на Класа