Голям астероид се приближава към Земята

Голям астероид се приближава към Земята
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.10.2021
  • Сподели:

На 3 октомври 2021 г. специалистите откриха нов астероид, наречен 2021 TT1. Той е отнесен към групата на Аполон. Служителите на НАСА предупредиха, че на 10 октомври това космическо тяло ще се доближи до нашата планета на минимално разстояние. Скоростта на полета на астероида е 17 километра в секунда. Този обект е с диаметър около 34 метра.

 


2021 TT1 ще прелети край нашата планета в 6 часа сутринта по киевско време. Разстоянието в този случай ще бъде по-малко от до Луната и ще бъде само 375 хиляди километра. Трябва да се отбележи, че разстоянието до спътника на Земята достига 384 хиляди километра.

 

Голям астероид се приближава към Земята

Наскоро откритото космическо тяло прави една обиколка около Слънцето за 723 дни, което е малко повече от две години. Максималното разстояние, на което астероидът се отдалечава от звездата, е 376 милиона километра, а минималното е само 106 милиона километра.

Също така експерти, които работят в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, добавиха, че са използвали високоточни изчисления с орбитален характер и са установили, че астероидът не представлява никаква заплаха за планетата. Няма риск от сблъсък през тази или следващите години.

Станете почитател на Класа