Народът волоф - най-тъмните, най-високите и най-величествените хора в Африка

Народът волоф - най-тъмните, най-високите и най-величествените хора в Африка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.09.2021
  • Сподели:

Този народ, наброяващ почти 5 милиона души, е най-многоброен в Сенегал. Историята му стига до дълбока древност, а традициите са много интересни. 

 

Освен собствен език, волоф говорят ще и на английски, френски, а понякога дори на арабски език. Може наистина да се каже, че това е нация от полиглоти. 

 

 

 

И откъм религии с волоф нещата не са толкова прости. Основните са традиционните, езически вярвания. Някои групи от волоф са им предани напълно, но има и такива, които ги смесват с християнството или исляма. 

 

Преди много години този народ се обединява около подобие на собствена държава, която става зависима от тогавашната империя на Мали. Държавата просъществува до средата на 15-ти вес. Именно тогава волоф се запознава с християнството, пренесено по онова време от първите португалски търговци на роби. 

 

 

 

Постепенно волофците се превръщат в изключително добри ловци на хора. Предпочитани са заради високия си ръст и тяхната опитност. 

 

Когато по тези места започват да идват французите, от волоф решават да подкрепят португалците, но в крайна сметка земите им стават колония на Франция. По същото време по тези места започва повторно проникване на исляма, при които значително влияние започват да придобиват различни суфистки братства. 

 

 

 

В днешно време волоф оказват голямо влияние на живота в Сенегал. Заемат ръководни постове и са представени във всички прослойки на сенегалското общество.

 

 

 

Макар, че най-интересни са тези, които живеят в селските райони. В техните среди най-силно са се съхранили традициите и предишните отношения на този древен и интересен народ.

 

Станете почитател на Класа