Масов сюнет в родопско село

Масов сюнет в родопско село
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.04.2021
  • Сподели:

Помашкото село Рибново е в Западните Родопи, по пътя към Гоце Делчев, високо в планината. В слънчевата неделя - ден преди началото на свещения месец Рамазан, в селото се състоя традиционният за мюсюлманите ритуал по обрязване.

 

Сюнетът се приема като задължителен религиозно-медицински ритуал за мъжете мюсюлмани.

 

 

 

Изненадващо обаче на разпространените снимки от иначе широко огласеното събитие не се вижда човек с маска, а не е известно коронавирусните ограничения при масови събирания да са отменени.

 

 

 

Притеснително е, че в погазването на мерките участваха и главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, аташето по социални въпроси на Република Турция в България Мехмет Генч, районният мюфтия на Плевен Мурад Бошнак и зам.-районният мюфтия на Смолян, отговарящ за община Девин Иззет Джалев.

 

 

 

Иначе събитието в Рибново премина както всеки подобен празник - с музика, конни надбягвания и пехливански борби.

 

 

 

 

 

Обрязването е характерна традиция за религии като юдаизма и исляма. С извършването на ритуала хората изразяват принадлежност към съответната религиозна общност. В исляма „сюннет” са думите и делата, които пророкът Мохамед е изрекъл, извършил и заповядал да се спазват, към които спада и обрязването, също наименовано „сюнет”. 

 

Началото на традицията на обрязването се свързва с пророка Ибрахим. За мюсюлманите в България събитието е голям семеен празник, наричан „детска сватба”. Момчетата се обрязват на няколкогодишна възраст.

 

В предходния ден се коли курбан, като за целта се избира здраво и хубаво животно, най-често овен. За празника се канят близки, роднини и съседи.

 

Самият ритуал на обрязването в миналото се е извършвал от специални лица, наречени сюнетчии. Детето е получавало подаръци - хубави нови дрехи. По време на социализма у нас сюнетът е бил забранен от властите, но въпреки това много хора тайно са обрязвали момчетата си.

Станете почитател на Класа