Модерните схеми за измами

Модерните схеми за измами
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.03.2021
  • Сподели:

Онлайн и ало измамите са във вихъра си на фона на пандемията. Измамниците търсят какви ли не варианти, за да продължат да обират наивни хора.

 

Сред модерните сценарии са любовни драми и проблеми с енергото.

От ГДБОП съобщиха, че българки са завлечени с хиляди левове чрез онлайн измами. Жените стават жертви на любовни авантюри, а сценаристи се оказват основно киберпрестъпници от Северна Африка.

Преди две седмици майката на Димитър попада на интересно приятелство във Facebook. В социалната мрежа я намира Джон Максуел. За кратко Джон успява да изгради доверие и да събере лична информация за жертвата си, която живее в Хасково.

 

Мъжът обещал двамата да заживеят щастливо в България, тъй като имал много пари. Имало обаче условие.

 

"Той е бивш военен от Афганистан и там била паднала бомба в бижутериен магазин и всички тези ценности той ги събрал в един колет и й го изпратил, но в момента бил спрян в Лондон и тя трябва да преведе тези пари на сметка в Испания", разказва Димитър Митев.

 

Възрастната жена се свързала със сина си, който живее в Норвегия. Поискала 8 000 лева, без да споменава за какво са парите, както била инструктирана.

 

"Впоследствие разбрах, че тя е 100% убедена, че трябва да ги плати тези пари", допълва Димитър. „Както виждате, няма никаква логика в това, което се предлага, но самата манипулация, самият начин на обработка на определен човек кара тя да го прави", казва мъжът.

Димитър и съпругата му започват собствено разследване, за да докажат измамата.

Свързват се с въпросният Максуел и разбират, че измамниците използват програма за фалшифициране на самоличност.

 

"Каза ми, че е военен, но снимките, които ми изпрати в месинджър, не отговаряха на човека от Facebook профила. Мисля, че се опитват да изиграят роля, която ги представя като атрактивни мъже, мачовци. За това качват снимки с униформи, за да пленят по-лесно сърцата на жените", обяснява Труде Хокланд, съпруга на Димитър.

В купчината входящи сигнали в ГДБОП са потънали над 200 000 лв. на десетки българи.

 

Измамите в интернет лавинообразно нарастват. Засечени са трансфери към държави от Африка, Европа и Азия.

В капана на любовта жертвите продават имоти, ценности, теглят и заеми. Случаите си приличат по едно - обещание за щастлив съвместен живот.

Фалшивата самоличност се поддържа с откраднати снимки от профили - най-често на военнослужещи, лекари и служители на ООН.

 

Другата схема, която продължава да върлува е със служители на енергийни дружества, като скоро имаше подадени сигнали конкретно за ЕНЕРГО-ПРО.

Измамниците се представят за служители на компанията и уведомяват за скъсана пломба, засечена кражба на ток и предупреждават, че ще изпратят екип, като съответно за „услугата“ изискват пари от клиентите. Друга схема, която се прилага, е под предлог, че има промяна в датата на отчет, служител на компанията ще посети имота и е необходимо той да бъде оставен отключен.

 

Обръщаме внимание, че ЕНЕРГО-ПРО няма практика да се обажда на своите клиенти по телефона за извършване на услуга, освен в случаите, в които те имат подадено в компанията писмено заявление за услуга по ценоразпис.

 

В тези случаи номерът от служител на компанията никога не е скрит и обикновено обаждането е от националния телефон на електроразпределителното дружество 0700 16161. Заплащането на заявените услуги е възможно единствено в Центровете за обслужване на клиенти на ЕНЕРГО-ПРО. Компанията никога не изисква оставянето на отключени имоти по време на регулярния отчет от служителите.

Станете почитател на Класа