Странните и мистични места в България

Странните и мистични места в България
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.02.2021
  • Share:

В България има много красиви и интересни места. Част от тях са популярни и много посещавани, но други остават малко известни, но в същото време будят възхищение.

 

Храм-кладенец край с.Гърло

 

Този древен храм се отличава от всички останали. Той се намира край пернишкото село Гърло (на 4 км от град Брезник). Уникалното при него е, че храмът е вкопан в земята. На дъното му се намира кладенец, а вместо купол има голям отвор към небето. Странната му архитектура продължава да озадачава археолозите, които са разделени в предположенията си за неговото предназначение. Според най-разпространената версия храмът е построен от неизвестна цивилизация, обитавала нашите земи, като е изпълнявал ролята и на древна обсерватория.

 

 

 

Вероятнотой е построен през XII в.пр.н.е., което го прави най-старият храм по българските земи – по-стар дори от мегалитните паметници (долмените) в Странджа, Сакар и Източните Родопи. Храмът впечатлява със своята архитектура. 

 

Кован Кая

 

Това е едно тракийско светилище и поредната една неразгадана тайна по българските земи. Кован Кая или в превод „Скалата- кошер“, се нарича така, защото в масива се забелязват десетки кухини. Мистерията тук се върти около това, че през годините са правени различни геофизични анализи, които показват, че около родопските скални светилища на траките има множество енергийни полета. И днес, хора, които са по-чувствителни към енергията от Космоса, твърдят, че са откривали духовното си равновесие там.

 

 

 

Разбоишкият манастир „Въведение Богородично“

 

Манастирът се намира на 55 км от столицата и на 11 км от Годеч. Той е разположен в долината на река Нишава, в непосредствена близост до село Разбоище. Смята се, че е възникнал през XVII-XIX в. , като главната му църква била вградена високо в скалите и останала извън манастирския комплекс. Според манастирското предание, Разбоишкият манастир бил разрушаван три пъти, като при последното нападение монасите били убити, а самият манастир -ограбен. Тук неведнъж са се укривали Васил Левски и съратникът му Матей Преображенски. Днес Разбоишкият манастир е културна забележителност и идеална дестинация за еднодневен излет.

 

 

 

Слънчева врата – Момини камъне, с. Старосел

 

Скалният мегалит край Старосел е място, което древните траки са почитали като вход към отвъдното. Мегалитната порта се състои от два огромни яйцевидни къса, които са опрени един в друг и по този начин образуват проход (Слънчеви двери). В Омировата традиция Слънчевите двери са проход, през който слънцето залязва и преминават душите на мъртвите, за да отидат в Отвъдното. Не е ясно дали човешка ръка е поставила камъните един до друг или това е творение на природата.

 

 

 

Факт е обаче, че районът на Старосел е осеян с тракийски храмове и мегалити. Съвсем наблизо се намира и голямата тракийска гробница Четиньова могила – голям тракийски храм от V и VI век пр.н.е. Смята се, че в него е бил погребан тракийският владетел Ситалк.

 

Окото на с. Омар

 

Осмарските манастири се намират на около 3 км северно от село Осмар, на стръмен скалист склон в Осмарския боаз на Шуменското плато. Издълбани са в меки варовикови скали. Скалните манастири представляват забележителни паметници, свързани с религиозния, културния и просветния живот от времето на Второто Българско царство. Предполага се, че са изградени в периода XII-XIV в. , по време на разпространението на исихасткото учение. В тях са намирали подслон монаси отшелници. Най-голям и най-запазен от манастирите е Костадиновият. На върха на скалата на този манастир се намира интересно скално образувание, наречено Окото или Халката.

 

Станете почитател на Класа