Наследена и почти изхвърлена колекция играчки, се оказа с цена половин милион долара

Британска двойка наследи от съсед колекция от играчки, фигурки и комикси от сагата Междузвездни войни. Дълго време новите собственици смятаха, че това е боклук, но преди да изхвърлят всичко, решиха да поканят оценител, който разкри изненадващата истинска стойност на предметите, съобщава The Times.


Пенсионери от английския град Стоурбридж, които предпочетоха да останат анонимни, първоначално не бяха сигурни какво да направят с бъркотията на кукли и космически кораби, които съседът им бе събирал с десетилетия. Те смятаха подаръка за безполезен, прибраха нещата в торби за боклук и ги съхраняваха в гаража.


Тази година обаче двойката реши да все пак да провери, преди да ги изхвърли и синът им се обади на оценителя Крис Астън, с молба да оцени колекцията. За голяма изненада на пенсионерите, експертът ги увери, че „тази колекция от Междузвездни войни, включваща екшън фигури, все още безупречни в запечатаните им опаковки, е истинско съкровище".


„Много от тях бяха малко влажни поради начина на съхранение, но като цяло това е най-добрата колекция от Междузвездни войни, която съм виждал", каза Крис Астън от аукционната къща Aston's Auctioneers.


Оценителят помогна на двойката да организира търг за играчките. В резултат на това всички продадени артикули възлезоха на 410 000 паунда (525 000 долара).


Астън отбеляза, че това е най-добрата продажба от 15 години насам, като добави, че двойката трябва да бъде доволна от неочакваната изненада. "Не знам дали имат конкретни планове, но те трябва да се чувстват като спечелили от лотарията", каза експертът.

Станете почитател на Класа