Ако ви покажат този жест, загазили сте!

Животът в нови реалности формира нови навици, нови правила. Например наскоро се появи нов жест. В момента този жест най-често се вижда в Турция.

 

Страната е отворена за посещения от туристи, те виждат нови неща и споделят своите наблюдения.

Тези, които пътуват често знаят, че един и същ жест в различни страни може да придобие напълно различни значения, а някои жестове дори могат да доведат до конфликтни ситуации. 

Ето защо преди да се отправят за някъде, туристите трябва да се запознаят с жестовете на страната, в която отиват,  за да не обидят неволно местните или да не попаднат сами в неприятна ситуация. 

Невежеството не извинява от отговорност, така че трябва да сте бдителни и подготвени, особено в чужда държава.

Например, популярният жест "кукуш" в Турция този жест се счита за неуважителен и вулгарен. С такъв жест момичетата с леко поведение показват готовността си за интимни отношения. Така че,  бъдете внимателни.

Можете да обидите турчин, като случайно покажете жеста "О'кей". Подобен жест в Турция означава обидно обвинение в нетрадиционна ориентация.

И сега към новия жест, който се появи след пандемията, предизвикан от правилото да се носят маски. Той може да се види веднага, щом напуснете терена на хотела. 

Правилото в Турция е, че извън хотела, всички са длъжни да носят маски.

Но разбирането за „носенето на маски“ е различно за всеки: някои ги носят в джоба си (това не е шега работа), други поставят маската правилно, а трети  я поставят така, че оставят носа си открит. Именно това е породило и новия жест.

 

 

Когато полицаи виждат хора с маски, откриващи  носа, правят жест, който вече е напълно разбираем за всички, включително и за чуждестранните туристи - потупват пръсти по носа си.

 

 

Пръст или два пръста до носа означава искане да се сложи маската правилно.
Какво да правите, когато видите такъв жест? Не забравяйте да изтеглите маската върху носа си. 

В Турция стриктно се изисква правилното носене на маски и то е те да покриват носа. Не забравяйте, че в случай на неподходящо поведение, полицейският служител може да ви задържа и да ви отведе в полицейското управление.

Глобата за неспазване на режима за носене на маска е 900 турски. 

Чуждестранните туристи плащат глобата съгласно протокол, който идва в пощата, парите могат да бъдат преведени само в три банки в Турция.

 

Станете почитател на Класа