Митове за деменцията

Днес приблизително 5,8 милиона души на възраст 65 години или повече в Съединените щати имат деменция.

 

Поради факта, че средната продължителност на живота на хората в САЩ се е увеличила през последните десетилетия, до 2050 г. броят на възрастните хора с деменция може да достигне 13,8 милиона.

В тази статия, публикувана на сайта medicalnewstoday.com, се стремим да разсеем митовете за деменцията.

 

1. Тя е неизбежна с възрастта

 

Това твърдение не е вярно. Деменцията не е нормална част от стареенето. Според доклад, болестта на Алцхаймер, която е най-честата форма на деменция, засяга 3% от хората на възраст 65-74 години в САЩ. В резултат на увеличаването на риска с възрастта, 17% от хората на възраст 75-84 години и 32% от тези над 85 г. са засегнати от болестта.

 

2. Деменцията и болестта на Алцхаймер са едно и също нещо

 

Това не е съвсем правилно. Болестта на Алцхаймер е вид деменция, представляваща 60-80% от всички случаи. Други видове деменция включват фронтотемпорална деменция (FTD), съдова деменция, смесена деменция. Националният институт за стареене определя деменцията като “загуба на когнитивните функции - мислене, спомняне и поведенчески способности до такава степен, че пречи на ежедневните дейности на човек”. 

 

 

Въпреки че деменцията има някои характеристики, всеки тип има отделна основна патология. Болестта на Алцхаймер е свързана с натрупването на така наречените плаки в мозъка.

Тези структури пречат на мозъчните клетки, като накрая ги убиват. За разлика от това, смъртта на мозъчните клетки при съдовата деменция се дължи на липсата на кислород, което може да е резултат от инсулт, например.

Фронтотемпоралната деменция като друг пример възниква, когато се образуват анормални протеинови структури в челните лобове на мозъка, вследствие на което мозъчните клетки в тези дялове умират.

 

3. Унаследява се

 

Общ мит е, че деменцията е чисто генетична. С други думи, ако член на семейството на човек има деменция, всеки ще развие заболяването по-късно в живота си. Това не е вярно.

Въпреки че има генетичен компонент при някои форми на деменция повечето случаи не са със силна генетична връзка. Както научихме по-горе, вместо генетични фактори, най-значимият рисков фактор за деменция е възрастта.

Въпреки това, ако родител или дядо развие алцхаймер, когато са били под 65 години, шансът това да се предаде генетично е по-висок. Ранното начало на алцхаймер е сравнително рядко, въпреки че това се случва при около 5,5% от всички заболели. Това означава, че повечето случаи не са наследствени. 

 

4. Засяга само възрастните хора

 

Възрастта е рисков фактор за деменция, но тя може да засегне и по-млади хора, макар и в редки случаи. Някои учени смятат, че при хора на възраст 30-64 г. 260 души на 100 000 имат ранно начало на деменция. В 55-64 г. възрастовата група това са близо 420 души на 100 000.

 

5. Използването на алуминиеви тигани причинява алцхаймер

 

През 60-те години учените инжектирали високи нива на алуминий у зайци. Те установили, че животните развиват неврологични лезии, подобни на тези, които се образуват в мозъка на хора с болестта на Алцхаймер.

Въпреки това алуминият се появява и в здрави мозъци и изследователите не са установили причинно-следствената връзка между този елемент и болестта.

Както обясняват от  Обществото на алцхаймер: “Алуминият в храната и напитките е във форма, която не се абсорбира лесно в тялото. Повечето от алуминия в тялото се прочиства от бъбреците”. 

 

6. Тя е предотвратима

 

Това, за съжаление, е невярно, въпреки че редица фактори могат да намалят риска от някои видове деменция, развитието или забавянето на тяхното начало.

Например, в доклада на Комисията от 2020 г. относно превенцията на деменцията, намесата и грижите се изброяват 11 фактора, които увеличават риска от болестта: хипертония, увреждане на слуха, пушене, затлъстяване, депресия, физическа неактивност, диабет, ниски нива на социален контакт, консумация на алкохол, травматично увреждане на мозъка, замърсен въздух...

Авторите на доклада обясняват: “Заедно рисковите фактори представляват около 40% от световните причини за деменции”.

Обаче д-р Нанси Сикоте, невролог в болницата “Кедърс-Синай”, допълва: “Намаляването на риска изисква да започнете тези промени в начина на живот от самото начало, преди да стигнете до 70 г.”.

 

7. Витамини и добавки могат да я предотвратят

 

Това също е невярно. Към днешна дата, няма сериозни доказателства, че витамини или минерални добавки могат да намалят риска от деменция. През 2018 г. библиотеката “Кокране” провела преглед с цел да отговори на този въпрос.

Техният анализ включвал данни от повече от 83 000 участници в 28 проучвания. Въпреки че авторите съобщили “някои общи ограничения на доказателствата“, те заключили:

“Не намерихме доказателства, че всяка стратегия за витаминен или минерален продукт за когнитивно здрави възрастни хора в средата или в края на живота им има значим ефект върху когнитивния упадък или деменцията, въпреки че доказателствата не позволяват окончателни заключения”.

 

8. Тя никога не е фатална

 

За съжаление, деменцията може да бъде фатална. Според скорошно проучване, което се появява в “JAMA” неврология, деменцията може да бъде по-честа причина за смърт, отколкото експертите традиционно смятат. Авторите “установили, че около 13,6% от смъртните случаи в периода 2000-2009 г. се дължат на деменцията”.  

 

Борис АЛЕКСАНДРОВ

 

Станете почитател на Класа