"Сладурани" вгорчи живота на Netflix

Хиляди потребители на интернет, от всички политически цветове, както в САЩ, така и другаде, включително във Франция, призоваха на 10 септември в социалните мрежи за бойкот на Netflix, който разпространява френския филм "Сладурани" (Mignonnes, разпространяван в Америка под заглавието Cuties), тъй като според тях „сексуализира децата“ и “изостря апетита на педофилите”. Протестът с ключовата дума #CancelNetflix („премахване на Netflix“) беше туитнат над 200 хил. пъти. Петиция с искане за премахване на филма от платформата Netflix събра 650 хил. подписа на сайта Change.org.

 

Сенаторът републиканец от Мисури Джош Хоули публикува отворено писмо до шефа на стрийминг платформата. „Вашето решение (да покажете този филм) повдига основни въпроси относно безопасността на децата и тяхната експлоатация“, пише той. Неговият колега, тексасецът Тед Круз, последва примера му, отправяйки въпроси към бившия президент демократ Барак Обама (чиято продуцентска компания е в партньорство с Netflix), както и към кандидат-президента Джо Байдън. Заедно със сенатора от Арканзас Том Котън той призова за разследване от Министерството на правосъдието. 

Според френската преса, която критично се вглежда в случващото се отвъд Океана, по-голямата част от критиките към филма идват от американската десница, макар че бившата кандидатка за номинацията на Демократическата партия за кандидат-президент Тулси Габард също обяви Netflix за „съучастник“ на „сексуалния трафик на деца“. „Детската порнография е незаконна в Америка“, написа в Туитър Деана Лорейн, бивш кандидат на републиканците в Калифорния за място в Камарата на представителите. Републиканецът Омар Наваро заяви, от своя страна, че "педофили, изнасилвачи на деца и перверзници биха се радвали на #Cuties". 

 

 

 

 

Netflix отговори на тези обвинения също с изявление: „Това е награден филм и силна история за натиска, който младите момичета изпитват в социалните медии и обществото като цяло, докато растат - приканваме всеки, който се интересува от тези важни проблеми, да гледа филма".

Френско-сенегалската режисьорка на филма, Маймуна Дукуре, обясни в интервю за американския сайт Zora, че е създала климат на доверие между нея и децата по време на снимките си. "Обясних им всичко, което правех, и изследванията, които направих преди да напиша тази история. Имах късмета, че родителите също бяха активисти, всички бяхме на една и съща страна." Тя заклейми кухото лицемерие на американските критики. „На тяхната възраст всички са виждали този тип танци - казва тя, - всички деца с телефон могат да ги видят в социалните мрежи“. Същевременно Маймуна Дукуре се опита да внесе успокоение: „Работихме с психолог през цялото време на снимките и оттогава тя все още работи с децата, защото искаме да сме сигурни, че могат да се справят с тази новоизгряваща известност". Режисьорката се надява, че тези, които я критикуват, ще гледат филма внимателно. "Ще ми бъде любопитно да видя реакцията им, когато разберат, че всички сме в един и същ лагер в борбата срещу хиперсексуализацията на малки деца."

Френските медии се опитват да потушат скандала с обяснението, че в края на август Netflix е направил грешката да представи на абонатите си филма с американското заглавие Cuties със съмнителен плакат, на който малките момичета са в прилепнало облекло и еротични пози, който впоследствие бил изваден от контекста и масово тиражиран в социалните мрежи. Платформата Netflix прие тази критика и се извини, след като бе обвинена от интернет потребители в „хиперсексуализация“ на деца. Същевременно френските медии припомниха “скромността” на френския плакат на “Сладурани”.

Дали обаче проблемът е само в плаката на филма?

На 11 септември водещият Тъкър Карлсън по Fox News попита консервативната коментаторка Тами Брус какво мисли за "Сладурани" (който вече е гледала). Тя отговари, че е "по-лош от плаката" и дори направи връзка с Джефри Епщайн. На 13 септември сенаторът републиканец Тед Круз обяви, че е предприел федерални действия срещу излъчването на "Сладурани" от Netflix и се е свързал с американския главен прокурор Уилям Бар, за да се намеси американското Министерство на правосъдието и да определи "дали Netflix, неговите ръководители или лицата, участващи в снимките и продукцията на "Сладурани", са нарушили федералните закони срещу производството и разпространението на детска порнография". Сенатор Джош Хоули, член на Републиканската партия и главен прокурор на Мисури от 2017 г., заяви, от своя страна, че е изпратил писмо до изпълнителния директор на Netflix Рийд Хейстингс с искане да премахне филма от каталога си.

Американската адвокатка Лиза Блум, специализирана в дела за сексуално насилие и тормоз, смята, че от гледна точка на закона филмът е в “сивата зона”.

Той не съдържа сексуални сцени и нито едно от момичетата не се появава голо или разголено.

“Намирам го за много лош вкус, обясни адвокатката пред Court TV. Но това престъпление ли е? Това би ме учудило”.

“Къде са лидерите на Демократическата партия”, попита в Туитър режисьорът и продуцент Роби Старбък. “Това, което разбирам, е, че за тях сексуализацията на 11-годишни момичета не представлява проблем”. В Демократическата партия само бившата кандидатка на първичните избори Тулси Габард зае позиция срещу филма, който според нея “изостря апетита на педофилите”.

“Мишел Обама е съучастник на педопорнографски филм”,

обяви междувременно в заглавие консервативният сайт The Federalist. Според двете авторки на колонката, едната от които редактор в телевизионния канал Fox News, бившата първа дама е виновна, че не се е намесила в този дебат, тъй като би могла да изиграе решаваща роля като морален авторитет.

“Толкова е красноречиво, че първият голям филм на Netflix с участието на млади чернокожи момичета разчита на явната сексуализация на 11-годишни деца. Независимо дали става въпрос за актьори или музика, много често сексуализираният образ е цената за успеха пред широката публика на афроамериканските жени и момичета”, обяви американската активистка Систър Аутсайдър. “Има безброй истории, които Netflix би могъл да разкаже, но със “Сладурани” платформата учи момичетата да се възприемата като сексуални обекти. Това е неприемливо”.

“Гледайте филма и ще разберете, че водим една и съща битка”, реагира режисьорката Маймуна Дукуре по време на виртуална кръгла маса, организирана от UniFrance, визирайки хиперсексуализацията на младите момичета и нездравото влияние на социалните мрежи. Според нея “разпалването на дебата е необходимо, за да се опитаме да намерим решения, аз, като човек на изкуството, създал този филм, политиците, образователната систева, родителите, всички, защото това е реален проблем”.

Награденият на Берлинале и “Сънданс” филм разказва за 11-годишно момиче,

намерила в танца начин да избяга от семейната драма. Френско-сенегалската му режисьорка твърди, че “Сладурани” е универсален филм”. Идеята ѝ била да направи “посветителски филм за положението на жените между две култури”. За целта главните героини, 11-годишни момичета, са танцьорки на туърк, с прилепнали шорти, потници над пъпа, грим, акробатични секси пози… Тези иначе невиинни сладурани са шокиращи.

Подобно на главната героиня във филма, Маймуна Дукуре е израснала между две култури. И също като това момиче, измъчвано, по думите ѝ, от криза на идентичността, бързо е трябвало да вземе решение. “Филмът е преди всичко портрет на младо момиче, разкъсвано между два женски модела, които априори се противопоставят по всичко. Модели, които подчертават различните типове потисничество, което понасят жените”, твърди режисьорката.

“В моята сенегалска култура хорското мнение заема централно и мъчително място. Винаги съм се възмущавала, виждайки как нашите майки се подчиняват на тези правила, въпреки страданието, за да не нарушават спокойствието”, разказва режисьорката, която е израснала в полигамно семейство с две майки. Полигамията е повтарящ се мотив за Маймуна Дукуре, която вече изследва този семеен модел в късометражния си филм “Мама(и)” (Maman(s), спечелил “Сезар” през 2017 г., пак през погледа на дете. “Детството е невероятно благодатна почва за разкази. Хлапетата в “Сладурани” преживяват преход, мислят си, че знаят всичко - особено за сексуалността -, но те имат само понятия, обобщава режисьорката. Ами ще попие болката на своята майка, в крайна сметка ще се разбунтува като танцува и по този начин ще потърси свободата”.

“Не обичам да използвам думата табу, но е вярно, че има много такива и то във всички култури. В Африка, особено в Сенегал, също съществува феномен на хиперсексуализация на най-малките, стимулирани от приложенията на мобилните телефони и музикалните клипове. Мисля, че политиците и образователната система трябва да работят заедно, за да извършат тази педагогическа работа, смята режисьорката”. “Сладурани” поражда дебат между родители и юноши, възрастните и младото поколение от различни хоризонти. Защото това наистина е универсален филм”, твърди Маймуна Дукуре.

Станете почитател на Класа