12 тайни на изгубения град Петра

Петра е древен град, издълбан в скалите. Намира се в Йордания, по-голямата част от която е пустиня. Достигането до тази историческа забележителност не е лесно – единственият път до там е през тесен каньон.

 

Но това не спира туристите. Петра е едно от най-посещаваните места в света.

Хората винаги са заинтригувани от тайните на градовете, които са били скрити дълго време. А когато става дума за Петра, има твърде много въпроси, които и до ден-днешен остават без отговор, пише Brightside.me.

 

 

Кой е построил града и кога?

Петра е изоставен от стотици години, но в продължение на хилядолетия е бил напълно функциониращ град. Бил е център на търговията, разположен на място, където се пресичат пътища. Коприна, подправки и билки се превозвали от Индия към Арабия, Африка, Египет и обратно. Така местните хора станали много богати.

 

 

Не е напълно ясно кога градът е построен, но е известно, че Петра е била столица на Набатейското царство. Според някои изчисления, в разцвета на града там живеели около 20 000 души.

Как е възможно да се издълбае град в скала?

Фасадите на сградите са издълбани направо върху стените на каньона и се зашеметяващи. Елегантната резба показва високо ниво на развитие на тази цивилизация и умения на строителите.

 

 

Главният вход се нарича Ал Хазнех (Съкровишницата). Наречен е така от местните бедуини, които вярвали, че вътре са всички богатства. Портата е издълбана от розов камък, което е причината Петра да е известен и като Розовият град.

Очевидно става въпрос за много тежка работа. За да се построи нещо такова, строителите трябвало да бъдат много изкусни. Те успели да създадат нещо, което можело да се мери с древногръцките и римски сгради.

 

 

Експертите смятат, че строителите трябвало да направят гигантски стъпала, за да могат безопасно да построят тази сграда. Наоколо нямало дървета, за да се издигне скеле. Учените считат, че строителството е започнало от върха – хората някак стигнали до върха на скалата и постепенно се спускали надолу. И с чукове и длета те постигнали невероятни резултати.

Пазели ли са скалите града от врагове?

Съседните наароди завиждали за съкровищата на Петра, а градът трябвало да се защитава от гърците. В тази битка Петра спечелил, но когато дошли римляните, градът се предал. Той продължил да процъфтява още много години.

 

 

През 4-и век земетресение унищожило по-голямата част от града и римляните решили да го напуснат. По-късно минал под контрола на Източната Римска империя.

Защо Петра е изгубен град и къде са отишли всички хора?

С развитието на технологиите морският транспорт напредвал все повече и Петра изгубил стратегическото си предназначение. В този момент той бил изоставен и скрит в пясъците, така станал изгубен град.

Но Петра бил изгубен само за хората от западните цивилизации. Местните знаели за това съкровище в пустинята. Бедуинското племе бдул живеело в пещерите на града. Те считали себе си за наследници на набатейците и не искали никой да знае за Петра, защото се страхували,че хората ще започнат да търсят тук съкровища и ще унищожат останките от града. Затова пазели местоположението на града в продължение на много години.

Как европейците открили Петра?

Открит е на 12 август 1812 г. Йохан Лудвиг Бъркхард – млад швед, чул легендата за мистериозния град докато пътувал към Кайро. Той трябвало да се дегизира като арабин и да лъже водача си, за да влезе в града.

 

 

Под фалшивото име Шейх Ибрахим Идн Абдула Йохан не можел да прекара дълго време в Петра, защото не бил местен. Той дори не можел да твърди, че това е градът, който търси, защото нямал доказателство за това. Но ето така европейците разбрали за Петра, а други учени последвали неговите стъпки. Те направили много скици, но първото археологическо проучване започнало чак през 1929 г.

Защо им трябвала съкровищница?

Учените не знаят със сигурност защо е построена съкровищницата. Някои хора смятат, че тя е гробница на набатейски цар, а друго вярват, че там са се съхранявали документи или даже че е била ползвана като храм. Единственото, което може да се каже със сигурност, че че Съкровищницата е построена по-късно, когато градът бил вече готов и богат.

Как хората оцелявали в пустинята сред скалите и без вода?

Жителите на Петра били експерти в технологиите, свързани с водата. Те построили цистерни, изкуствени езера, тунели и резервоари, а градът бил оазис за уморени пътешественици. Тези невероятни технологии позволили на местните да останат в града дори по време на суша.

 

 

Как хората живеели в скалите?

Петра е бил голям религиозен център и вероятно сборен пункт за духовници, скулптори, търговци и други хора. Тук има над 1000 гробници, много от които семейни или дори за цяло племе.

Трудно е да се отговори на въпрпса дали всички 20 000 (или може би дори 30 000) жители живеели вътре в града. Много е вероятно някои хора да са живели в шатри извън стените.

 

 

Кой е погребан в гробниците на Петра?

Учените нямат представа за това. Известно е, че гробниците са направени в различни исторически периоди, защото изглеждат много различно. Хората не са оставили никакви надписи по гробниците, които да помогнат за разгадаването на загадката.

Те обаче вярвали, че мъртвите можели да ядат и да прекарват време в на другия свят, затова им оставяли храна и различни предмети до телата им.

Какво друго има в Петра, освен красивата порта от всички снимки?

Една от най-впечатляващите сгради е театърът. Той е почти в средата на града и събира около 8500 души.

 

 

Сред другите уникални обекти са Улицата на фасадите, където има много гробници, и манастирът Ал Деир. Това е монументална сграда, чието предназначение още е мистерия.

За какво са огромните кубове извън портата на Петра?

Много неща в Петра остават загадка. Например та, има гигантски скали във формата на кубове, пръснати извън градските стени. Никой не знае защо те са там и какво е тяхното предназначение. Има легенда, която гласи, че вътре има джинове, които защитават древната столица.

 

 

Ще успеем ли да разкрием всички загадки на Петра?

В Петра все още се правят открития. През 2016 г. археолози откриха огромна неизвестна структура, вероятно изплзвана за церемониални нужди. Експертите все още се опитат да разберат какво точно е това.

През 1993 г. бяха намерени свитъци от византийския период, а информацията в тях все още е тайна.

Археолозите смятат, че в момента познаваме едва 15% от града, а останалите 85% са все още под земята и тепърва трябва да се разкриват.

 

Станете почитател на Класа