Как изглежда типичното жилище в Норвегия

Отношението относно норвежките жилища е различно. Мненията варират - от ентусиазъм към дизайнерските решения на интериора на скандинавския дом до пълното отхвърляне на този стил.

 


 

Малцина обаче ще откажат да се заселят на морския бряг. Да се възхищават на морските залези и бурите от балкона, да се будят със звука на морето.

 

 

Нека да разгледаме един от апартаментите на шестетажна сграда в Берген. Това е голяма студийна стая с кухня и две спални с обща площ от осемдесет и шест квадратни метра.
Входната врата прилича на кораб. С илюминатор.

 


 

Вътре в апартамента е същото като отвън, усещане за пространство, светлина и въздух. Колкото повече е това усещане в домовете на норвежците, толкова по-добре. Това се улеснява от лекия паркет.

 


 

Синкаво-сивият цвят на стените подчертава лаконичността на скандинавския стил.

Рационалността и минимализмът се усещат при избора на мебели.

 


 

Прозорците в норвежките домове обикновено са много. Големите панорамни прозорци са характерни за техните апартаменти.

 


 

Същият рационален минимализъм се усеща и в дизайна на спалните.  Гардероб и чифт нощни шкафчета. Създава усещане за явна небрежност с минимум интериорни детайли. Всъщност всичко е внимателно обмислено.

 


 

Без тапети. Стените на целия апартамент са само в пастелен фон. Целта на който е да подчертае индивидуалността и простотата на интериора.

 


 

Скандинавците в банята обикновено предпочитат душ кабина, а не вана.

 


 

От балкона се разкрива великолепна гледка към залива.

 


 

Смятам, че за някои читатели скандинавският стил на интериора изглежда твърде монотонен и дори донякъде скучен. Но този стил има и немалко привърженици.

 

Станете почитател на Класа