12 чудовищни соцпаметника

По време на своето мрачно пътуване в земите, които са били част от някогашна Югославия, авторът и фотограф Марк О‘Нийл прави серия снимки, които са публикувани в сайта boredpanda.com.

Там той показва редица колосални монументи с уникална форма, очертания и изработка.

 

Изследвайки територията на разпадналата се държава, човек започва да оприличава тези бруталистични паметници на останки от древна цивилизация, погребвани в пясъците на миналото. Минало, изпълнено с войни, което трябява да се помни.

Събития, твърде ужасни, за да бъдат забравени. През дупки от куршуми и разбити стъкла се разказва една различна история.

Тези страховити, но и впечатляващи структури, обаче, са заплашени от разпадане, въпреки огромните усилия, вложени в тях. Материалите, от които са изработени, са откраднати, ценните елементи – ограбени, лицата са свалени, а посланията – заличени.

Вижте галерията от страховитите паметници на бивша Югославия, днес пръснати в няколко държави:

 

1. Попина

„Снайперът“, както е известен, е паметник, проектиран от Богдан Богданович. Той е съставен от три прецизно изрязани монолита, които се подравняват, ако застанете в определена позиция.

 

Това е мястото, на което Сърбия почита първия сблъсък между германската армия и партизаните през Втората световна война. Въпреки че паркът наоколо не се поддържа, самият паметник е в изненадващо добро състояние.

 

2. Тиентище

В самото сърце на босненския национален парк Сутиеска се намира Момориалният комплекс за битката при Сутиеска. Той се намира на малък хълм в Долината на героите.

 

 

На това място се е състояла легендарната битка, при която партизаните на Тито се измъкват от обкръжението на немските войници по време на операция „Шварц“ през 1943 година.

Огромният монументален парк е построен през 1958 година. Мястото в момента е „безопасен остров“ насред минното поле, което е поставено тук по време на балканските конфликти. Силно непропръчително е да се разхождате в околните райони.

Скорошните свлачища застрашават паметника от срутване.

 

3. Подгарич

Паметникът на революцията на народа на Мославина в Хърватия. Забележителната и несравнима с нищо друго знакова бетонна структура е проектирана от Душан Джамоня и създадена от архитект Владимир Величкович през 1968 година.

През нощта мястото е осветено от дрон, оборудван с LED светлини.

 

 

4. Ясеновац

Каменното цвете на Ясеновац се издига от мрака, за да напомни за ужасите, случили се в Хърватия през Втората световна война. На това място се е намирал един от най-страшните лагери за унищожение на хора.

 

Той е действал до 1945 година и през неговите порти са минали неопределен брой хора, които никога не излезли от там. Паметникът и околният парк са проектирани от Богдан Богданович и са завършени през 1966 година.

 

5. Петрова гора

Връх Петрова гора в Хърватия, където най-отгоре е поставен Паметникът на въстаниците от Кордун и Баня. 12-етажният монумент е бил използван от военните по време на конфликтите от 90-те години на 20-и век заради добрата видимост, която се открива към района.

 

Някога е бил покрит с високо отразителни алуминиеви панели. Сега структурата е частично разрушена и оставена на произвола на природата.

 

6. Космай

Паметник на падналите войници от четата от Космай в Сърбия. Намира се на върха на планината Космай и представлява звезда с 5 големи лъча, които се издигат на 30 метра височина. Идеята е да изглежда като петолъчка.

 

Повечето елементи, включително бронзовите плочи, са откраднати. Въпреки това там все още се провежда възпоменателно събитие в чест на партизанския отряд, действал по време на Втората световна война.

 

7. Шушняр

Гигантският Мемориал Шушняр на Сански мост в Босна. Той символизира вечния огън и е изграден в памет на брутално избитите на 27 местни етнически сърби от усташите през май 1941 година.

 

 

8. Барутана

Амфитеатрално разположеният монумент на бойците от Лешанската нахия близо до Барутана в Черна гора. Паметникът напомня за местните – цивилни и въоръжени, жертви, загинали по време на Втората световна война. Символизира ръка, протягаща се към небето.

 

 

9. Ябука

Мемориалният комплекс Стратище близо до Ябука в Сърбия се намира в близост до главния път. Паметникът е издигнат в чест на 10-те хиляди евреи, сърби и цигани, убити на това място по време на етническото прочистване, ръководено от силите на Оста.

Някога много посещаването място е изоставено след конфликтите през 90-те години. Следва дълъг период на вандализъм и кражби, а наскоро е обновено на много висока цена.

 

 

10. Грмеч

Паметникът на революцията на планината Грмеч в Босна и Херцеговина. Поставен е на мястото на тайна партизанска болница, която била открита от германците през 1943 година.

Паметникът е изоставен, разрушен и в окаяно състояние.

 

 

11. Глигино бърдо

Разцъфващото цвете на Глигино Бърдо, близо до Добрилин в Северозападна Босна. Проектиран от Ахмед Бешич, изоставеният и малко известен монументален парк е унищожаван от вандали, обрасъл с трева и се руши.

 

Гилзи от времето на войната още могат да бъдат намерени там.

 

12. Трибал

Паметникът на падналите бойци в Тирбал, Хърватия. Малък и сравнително добре поддържан монумент с издялан вечен огън и стихове от известния хърватски поет Юре Кастелан.

 

Станете почитател на Класа