Тайната на синия дом

В северната част на остров Кипър има интересна къща на име Мави Кошк. Построена е за италианеца от кипърски произход Пауло Паулидис през 1957 година.

 

Архитектурата на сградата съответствала на традициите както на Гърция, така и на Турция. По време на строителството са използвани и италианскиа и средиземноморски техники.

 

 

Например, вратите и прозорците са характерни за мюсюлманската архитектура.

Вилата е разделена на шестнадесет стаи, всяка от които има собствен стил. Пауло бил адвокат.

 

Т

ой става адвокат на първия президент на Кипър след обединението на острова по време на войната между гърците и турците (1964 г.). В допълнение към политическата си длъжност, президентът Макарий бил и свещенослужител на гръцката църква.

Пауло от своя страна бил ръководител на мафиотския клан, както и най-големият търговец и дистрибутор на оръжие в цяла Централна Азия. По време на живота си оръжейният барон имал време да си изцапа ръцете с кръвта на много турци и гърци, живели в Кипър.

Стаите на Синята къща имат своя уникална история: в едната са правени планове за незаконна продажба на оръжие, в другия гостите  - все мафиоти, били настанявани за през нощта.

Музикалната стая била кръстена на пиано, донесено от Англия през 1957 година. То е разположено на най-видното място, а ръчно изработените му детайли го правят наистина уникално.

 

 

В горещите дни в къщата била използвана климатична система, която била най-голямата по онова време и можела да охлади цялата огромна къща.

Мебелите във викториански стил били част от обзавеждането на салона за посетители, но белите и златни цветове, които украсяват стените и интериора му, са в стил рококо.
Истински късмет е, че къщата е запазена и до днес като музей. 

Всички спални на втория етаж са украсени с различни цветове. Например червеното е било предназначено изключително за срещи с мафиотите, а синьото се използвало за настаняване на гости през нощта. 

Тази спалня е украсена с едно прекрасно огледало, в което може да видите освен себе си, всички части на стаята, без да поглеждате назад.

Огледалото е донесено от Китай и разделено на няколко фрагментарни части, прикрепени под различни ъгли. Зелената спалня е проектирана за гледане на телевизия и релакс.

В къщата се помещава и известният стол Мафиози, в който Паоло обичал да чете книги от собствената си библиотека. 

Самият стол е уникален. Самата седалка така е устроена, че човек да се отпусне върху нея, но не и да издържи дълго време. Подобен дизайн бил специално обмислен, така че адвокатът да не може да заспи, докато чете, и да продължи работата си.

Спалнята на самия Пауло също била боядисана в синьо. Тя била разположена точно в центъра на вилата.

Гледката от прозорците била както на североизток, така и на югозапад, затова помещението винаги било изпълнено със слънчева светлина, а сутрин и вечер човек можел да посрещне залезите и изгревите.

Но най-интересната тайна на къщата бил тунел точно зад леглото на собственика. 

В къщата има още една странна стая - детска стая, боядисана в жълто. Странно е, защото адвокатът не бил женен и нямал деца, а детската стая трябвало да се използва като убежище в случай на евентуални земетресения, поради силните си дебели стени. 

 

 

Посещавайки тази невероятна къща, може да се насладите и на великолепната тераса, която оставала хладна през цялото време, защото слънцето почти не я докосвало през дебелата сянка.

Самата трапезария е пълна с всякакви интересни предмети. Любопитното е, че в зависимост от сезона се сменял и интериорът. Например през лятото масите били покрити със зелени чинии и покривки, есента - оранжеви, земата бели, а пролетта - сини. 

След като Паоло е убит при престрелка, на масата били сложени жълти чинии. 
На приземния етаж има басейн.

През годините на разцвет той често бил пълен с мляко, за да може женската половина от гостите да се отдаде на удоволствие. 

В момента къщата е отворена за посещения, но все пак трябва да преминете през проверка.

Тя е оставена умишлено както си е била преди, като предупреждение към гърците за позора, който им довесъл техен сънародник, продавайки оръжие в момента, в който се води кървава гражданска война.

Станете почитател на Класа