Продава се беемвето на Щирлиц

В Санкт Петербург, Русия е пуснат за продажба трофеен BMW-326, участвал във филма "Седемнадесет мига от пролетта". Средноразмерният седан от 1937 г. е оборудван с двигател и трансмисия от Волга-24, но фабричните резервни части са запазени и се предлагат в комплекта, съобщават световните издания.

Собственикът на колата информира в описанието, че автомобилът BMW със сериен номер 129 е мобилизиран в германската армия през 1941 г., от 1942 до 1944 г. седанът е бил на "служба" при обергруппенфюрера от СС и полицията, генерал-полковник Алфред Вюненберг. През март 1945 г. машината е взета като военен трофей близо до Берлин от съветските войски.

 

 

До 1956 г. беемвето е експлоатирано в Германия, а след това седанът продължава да служи в Беларуския военен окръг. През 1958 г. е издадена заповед за премахване на всички чужди автомобили от съветската армия и колата е прехвърлена в Мосфилм. В осмия епизод на филма „Седемнадесет мига от пролетта“ Щирлиц кара пастор Шлаг с това BMW-326, за да премине швейцарската граница.

 

 

След успеха на филма, Андропов нарежда BMW 326 да бъде пратен в третия военен ремонтен завод. В предприятието на автомобила е „адаптирано“: шасито, двигателя и трансмисията са заменени с части от Волга, но „родните“ резервни части са запазени. През 90-те години BMW е закупено от Мосфилм и преминава в частни ръце.

 

 

Общо 15 952 бройки са произведени от BMW 326. Настоящият собственик иска да получи за редкия автомобил 5,5 млн. рубли или около 75 хил. евро.

 

 

 

Станете почитател на Класа