Лив Боере – за Космоса и покера

 

Лив Боере е известна в покер средите като една от най-добрите жени-играчи, но нейната първа страст е астрономията. Интересът към науките съпътства Лив още от ученическите и години, като следването и е естествено продължение на нейните интереси. Британката завършва с астрофизика в Манчестърския университет с отличие, като през третата година прави дисертация свързана с откриването на гравитационните вълни.

 

Liv_Boeree pokernews.com/Neil Stoddart

 

През 2005 се запалва по покера след участие в риалити шоу като играта става нейно поприще. Въпреки това, Боере не обръща гръб на науката като поддържа блог, в който разисква теми от света на играта и науката.

“Мисловна астрономия”

В един от блог постовете Лив обяснява кое я е насочило към астрономията. Като малка баща и я съветва да гледа на проблемите с перспектива, т. е. като безпристрастен наблюдател. Паралелът със звездите, които наблюдаваме отдалеч, остава в съзнанието на Лив, като астрономията се превръща в занимание, което я разсейва от ежедневните проблеми. „Ако редовно се подсещаме за големината на космоса и крехкостта на нашата малка планета, ще добием перспективата, от която отчаяно се нуждаем, за да спрем да бъдем толкова лоши един с друг“, пише Боере.

Парадокса на Ферми

Освен за силата на космоса да променя съзнанието ни, Боере пише и за парадокса на Ферми. За нея това е „една от любимите теми, по които да мисли когато има свободно време“. В своите съждения, Боере размишлява върху парадокса от гледна точка на „бариерата“, която би попречила на развитието на живот на други планети.

Дали нашата планета е облагодетелствана от точните условия, които не съществуват никъде другаде? Или пък живота на Земята е само временен и човечеството ще бъде унищожено в бъдеще от човешко или космическо събитие? Може би има безброй други цивилизации, които нямат желание или нужда да търсят живот извън собствения? Това са само някои от въпросите, които поставя парадоксът на Ферми и които са грабнали интереса на Лив Боере.

Любимата и теория остава предположението, че има извънземни цивилизации, които са толкова напреднали в сравнение с нас, че ние не можем да възприемем и забележим тяхното съществуване.

TED

Освен чрез своя блог, Лив Боере разпространява научния си опит и чрез платформата TEDx като тя вече два пъти е имала участие в нея. През февруари англичанката представи интересна теория свързана с вероятностите и как хората се разминават в своите виждания относно възможността нещо да се случи. По време на лекцията Боере дори предостави схема, която, ако бъде универсално следвана, би довела до по-малко междуличностни конфликти. През март Боере отново бе поканена да говори пред публиката на TED, като този път тя сподели три урока за живота, които е научила от покера.

Покер успехи

Въпреки своето безгранично любопитство към науката, а може би именно поради него, Боере е най-известна със своите покер успехи. Към момента англичанката е титулувана като най-добрия покер играч сред дамите. Лив е натрупала над $3,6 млн. печалби от първото си участие на турнир на живо през 2007.

Неведнъж Боере е споделяла за връзката между науката и играта на карти, като тя подхожда методологично при надиграването на своите противници. Преди две години тя изнесе лекция в клуба по дебати Oxford Union Society, по време на която представи в графичен формат как отиграванията на една и съща ръка зависят от стила на игра на опонентите. По време на събитието Лив наблегна на това как се различава „оптималната теория на игрите от оптималния играч“.

За Лив покерът и науката не са два различни свята а едно цяло. Комбинативното и ориентирано към детайлите мислене, което развива науката са от съществено значение за добрата игра. Астрофизиката пък носи успокоение за Лив, като гледайки звездите тя си припомня колко маловажни са земните вълнения.

Станете почитател на Класа