Методика, определяща точно времето на смъртта

Американски учени разработиха метод за оценка продължителността на живота на човек по генетични вариации. Резултатите от изследването им бяха представени на ежегодното събрание на Американското дружество за генетиката на човека (ASHG) в Сан Диего. Това съобщава в специална публикация за резултатите от събранието Eurekalert.

Специалистите са анализирали генетичните данни на 500 хиляди души, обобщени в рамките на дългосрочно изследване на UK Biobank. Това е позволило на учените да определят участъците от генома, отговорни за продължителността на живота и рискът от развитието на заболявания с нарастването на възрастта.

 

Нов метод определя времето на смъртта на всеки човек

 

Биолозите са потвърдили шест установени и по-рано асоциации между гените и дълголетието, включително генът APOE, кодиращ протеиновия компонент на алипопротеина и свързан с риска от болестта на Алцхаймер. 

Освен това изследователите са определили 21 нови участъци, влияещи на времето за живот. Тези сведения са позволили да се даде на всеки индивид персонален бал, оценяващ вероятността да доживее до определена възраст. 

Учените твърдят, че са успели да установят, че 10 процента от хората притежават гени, способстващи дълголетието. Тези хора ще живеят средно с 5 години повече, в сравнение с тези, при които ДНК, наопаки, способства за намаляване на продължителността на живота.

Станете почитател на Класа