Може ли да изсъхне и атрофира вагината без секс

73-годишната немска актриса Мариане Зегебрехт неотдавна призна в интервю, че през последните 43 години доброволно се е отказла от секс. Но какво се случва с тялото на жената, когато тя не се е занимавал с любов отдавна?, пита Bild.

Както казваше една от героините в сериала "Сексът и градът", Шарлот, която не беше правила секс от много време, нейната вагина е потънала в депресия. Липсата на секс, отбелязва таблоидът, може да доведе до появата на "медицинска симптоматика", която се нарича "вагинална атрофия".

 

Bild: Може ли да изсъхне вагината без секс през последните 43 години?

 

Сексуалният терапевт д-р Беатрис Вагнер, в интервю през Bild, обяснява до какви последствията за тялото - физически и психологически - води дълъгият отказ от плътски удоволствия.

"Ако една жена не е имала интимна близост дълго време, в гениталната област може да се появи сърбеж, парене и дори силна болка." Това, което на пръв поглед може да приличат на симптомите на вагинална кандидоза, всъщност може да бъде знак за вагинална атрофия. Още един признак на това заболяване може да бъде силната болка, която настъпва по време на секс след продължително въздържание", се казва в статията.

Според д-р Вагнер това се дължи на факта, че "лигавицата на вагината става по-тънка, отворът на вагината се стеснява, тя става по-къса и губи еластичността й. Влагалището става много чувствително, което се проявява много силно по време на първия след продължително въздържание сексуален контакт. Това се случва и в периода на менопаузата, когато женското тяло престане да произвежда необходимото количество естроген. "

Най-добрият начин за борба с това явление Беатрис Вагнер смята, че е "активният сексуален живот".

Най-добрият начин за борба с това явление Беатрис Вагнер смята, че е "активният сексуален живот".

Както пише по-нататък авторът на публикацията  "резултатите от многобройни изследвания показват, че сексът е полезен за здравето, помага да се поддържа тялото в добра форма, да се запази жизненият баланс и да ви прави щастливи. с партньор или сам".

Това потвърждава и д-р Вагнер. "Сексът помага да се справим с последиците от стреса, засилва имунната система", цитира нейните думи Bild в заключение.

Станете почитател на Класа