Последният брой на Vogue предизвика истинска революция в света на модата!

Може да ви се струва, че расизмът отдавна е напуснал света на модата, но това съвсем не е така! Доскоро тъмнокожите красавици се появяваха изключително рядко на кориците на септемврийските издания на лъскавите списания, които са смятани за най-важния брой за годината.

 

За всеки друг месец е допустимо красавица с шоколадова кожа да краси главната страница на списанието, но върху стратегическия брой може да стои само моделка с млечно бяла кожа. В това има нещо унизително, нали?

През 2015 година всичко се променя, след като цели осем тъмнокожи жени се появяват на кориците на най-популярните модни издания. Сред тях са певиците Бионсе, Сиара, Куин Латифа, тенисистката Серина Уилямс и актрисата Уилоу Смит. Това говори само за едни - че въпросните дами са били важни за определен културен момент. 

 

 

За последните 25 години британският Vogue едва два пъти е слагал на корицата си чернокожи модели. През февруари 2015 г. там се появи Джордан Дън, а през август 2002 г. на корицата им изгря Наоми Кембъл. "Читателите трябва да познават човека, само тогава списанието ще се купува добре. Моята компетентност са продажбите, а не етническото разнообразие", обяснява редакторът на изданието Александра Шулман. 

Според черната пантера Кембъл обаче, Шулман трябва сериозно да преразгледа политиката си. 

 

 

И това най-сетне се случва! През 2018 г. за първи път в историята на лъскавото издание, тъмнокожо момиче става лице на септемврийския брой. И това не е коя да е красавица, а барбадоското изкушение Риана. 

 

Тенденцията продължава и американското подразделение на списанието. За снимки за корицата е поканена Бионсе, а фотосесията е дело на 23-годишния чернокож фотограф Тайлър Митчъл. Подобно нещо се случва за първи път от 126-годишното съществуване на изданието. 

 

 

"На 15-годишна възраст, когато започнах да се пробвам в музиката и киното, ми казаха, че на кориците на списанията не слагат чернокожи, защото те не продават. Но сега виждаме, че нещата не са точно така", споделя певицата в интервюто си за списанието. "Колкото повече хора от различни етноси се застават пред обектива, толкова по-добре ще се види как изглежда светът в действителност", добавя изпълнителката. 

 

 

Септември 2018 година може да постави рекорд по брой корици с тъмнокожи жени - цели 10!

 

 

Освен Риана и Бионсе, на кориците на Elle, Sunday Times, Marie Claire, Glamour, Ebony и Love се появяват рапърката Принцеса Нокиа, актрисите Трейси Елис Рос, Зендая, Иса Рей, Лупита Нионг'о, Аджа Наоми Кинг, моделката Слик Уудс и Тифани Хадиш.

Станете почитател на Класа