Знаете ли, че в един печен картоф...

Привидно невинният картоф може да е един от основните виновници за затлъстяването на човечеството. Нов документален филм на BBC разкрива, че храни с въглехидрати, като скромния картоф, са заредени и със захар. Експерти, участващи в продукцията, са открили, че има почти 90 грама захар в един изпечен картоф от 350 грама. Това е еквивалентно на 19 бучки захар, посочва Daily Mail. За сравнение, в едно барче Snickers има малко под шест бучки захар, а в една кутия Coca-Cola - седем и една четвърт. Храни, като хляб и тестени изделия, също съдържат много захар, защото телата ни разграждат въглехидратите в глюкоза.

 

 

Констатациите доведоха учени до заключението, че въглехидратите могат да увеличат честотата на затлъстяване в Обединеното кралство. "Изглежда може да се заблуждаваме", казва диетологът Алисън Барнс пред BBC. "Просто защото храната не изглежда сладка, това не означава, че няма да освободи много захар в кръвта ви."

 

9 диагнози, при които лекарите най-често грешат

 

"Когато приемате храна, като печен картоф,, тялото ви разбива нишестето в захар, която се равнява на 19 кубчета.", предупреждава тя. Документалният филм "Истината за въглехидратите", който ще бъде показан в сряда, обяснява как въглехидратите могат да допринесат за затлъстяването ни. Според данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикувани през ноември миналата година, 63% от възрастните в Обединеното кралство се считат за хора с наднормено тегло или затлъстяване, а 3.5 милиона страдат от диабет тип 2.

 

 

Във филма учените съветват да не се приема бял хляб, а ако все пак държите да го има на трапезата ви, първо да го замразите и после да го препечете. Това превръща захарното нишесте в устойчиво нишесте. Хубаво е и храни, като паста, ориз и картофи, да бъдат охладени, когато ги консумираме.

Станете почитател на Класа