Нова мода: 15 годишни младежи си причиняват импотентност и инфаркт

Младежи в пубертета си докарват инфаркт със стероиди. Докато манията за перфектно тяло изпраща деца в болница, черната борса за мускулни стимуланти процъфтява. „Преди няколко години приехме първия си млад пациент. Момче на 16 г., което беше с откровен инфаркт – запушена, тромбозирала коронарна артерия. При него ставаше въпрос за някакви допълнително приемани спортни добавки, най-вероятно от хормонален характер”, обясни националният консултант по кардиология доц. Иво Петров, цитиран от „Телеграф”. По думите му всички хапчета на хормонална основа са особено опасни за подрастващите. „Те имат директно стимулиращо тромбообразуващо въздействие и спазъм на артериите, което може да е една от основните предпоставки за възникване на сърдечносъдов и мозъчносъдов инцидент”, обяснява специалистът. С тези опасни последствия е запознат и професионалният фитнес инструктор Едуард Тавитян.

„Нека да започнем от там, че това не са нормални хранителни добавки като протеин, елкарнитин, аминокиселини и т.н. Тук става въпрос за анаболни стероиди и хормонални препарати, които попадат в съвсем друга категория. Те имат много странични ефекти, особено когато се приемат от 15-16-годишни. Най-често се пие т. нар.хормон на растежа. Какво обаче е неговото действие? Освен желаният бърз мускулен растеж, той причинява увеличаване в обема на сърцето, черния дроб и изобщо на всички вътрешни органи”, разказва Тавинян, който се занимава с фитнес вече от 13 години. Той признава, че през всичкото това време се е нагледал на какви ли не неща.

„Някои си бият мускулно инжекции с тестостерон, което уврежда бъбреците, жлъчката, черния дроб, но и изземва от функцията на половата система и във времето води до импотентност. На практика след няколко години тези момчета няма да могат да имат деца”, допълва фитнес инструкторът. 
По думите му химията в България е китайска и освен на много качествени препарати, човек може да попадне и на опасни ментета. Особено фатална е комбинацията на стероиди с медикаменти, категоричен е фитнес инструкторът. Когато някой приема анаболи, а след това се разболее и му се наложи лечение с антибиотик, това може да го убие. „Има няколко смъртни случая на български културисти при подобна комбинация”, казва Тавиян.

Станете почитател на Класа