Скрита камера: Лекари правят насилствени „прегледи за девственост” на дъщери на религиозни семейства

Кадри, направени със скрита камера, разкриха как лекари извършват „прегледи за девственост" на момичета в Швеция против волята им. Прегледите се правят по искане на родителите, за да могат те да докажат, че децата им не са правили секс. Репортери със скрити камери по себе си са влезли в контакт с лекари в различни градове в
Швеция и са ги попитали, дали са склонни да извършват въпросните прегледи. Защитници на човешките права назоваха разкритията „шокиращи", докато една от младите „жертви" определи преживяното като „мъчение".

Шведската телевизия TV4 заяви, че тийнейджърки са принуждавани да се подлагат на прегледите от собствените им семейства в навечерието на браковетеим, за да се докаже, че те не са правили секс. Продуцентите са използвали двама журналисти под прикритие, представящи се за леля и племенница, за да изкарат на светло скандала, предизвикал силен обществен отзвук.

На кадрите лелята иска от лекаря да направи прегледа на племенницата й, въпреки протестите на тийнейджърката. Лелята също казва на лекаря да издаде и сертификат за девственост. В друга сцена лекарят настоява, че е направил стотици прегледи за девственост, дори на деца.

Трета актриса играе ролята на истинска жертва – твърде изплашена да разкрие самоличността си, която описва прегледите като „мъчение".

„Сара" е била само на 13, когато силно религиозното й християнско семейство, я принудило да се сгоди за братовчед й. Родителите й я накарали да се подложи на прегледа, когато тя била на 15. Описвайки преживяното тя разказва: „Все още ме е срам, защото никой не иска да види истината. Не знам какво си мислят другите, но няма основателна причина, поради която трябва да се доказва, че аз съм девствена. Чувствам се отвратително".

Шведските политици са силно обезпокоени от разкритията и се врекоха да отнесат въпроса до Европейския парламент. От Хюман Райтс Уоч заявиха, че са „шокирани". „В страна, която играе водеща международна роля в зашитата на правата на жените, е почти немислимо, че това се случва", заявиха от там.

Говорител на TV4 заяви, че подобни тестове се извършват в редица страни по света.

Станете почитател на Класа