Плевнелиев в топли връзки с бялата мафия

Президентът Росен Плевнелиев защитава интересите на фармацевтичната мафия у нас за сметка на здравето на българските граждани. Тази позиция изразиха масово депутатите при вчерашните дебати по ветото, което държавният глава наложи върху поправките в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, коментира „Монитор". Плевнелиев атакува текстовете, с които бе въведено изискване търговците на едро на медикаменти да подават уведомление до Изпълнителната агенция по лекарствата за всеки износ на продукт, включен в Позитивния лекарствен списък, и след това да изчакват 30 дни за преценка дали това няма да навреди на вътрешния пазар.

Целта на поправката бе да се противодейства на зачестилите случаи на изчезване на животоспасяващи лекарства от аптеките у нас, след като търговците масово изнасят медикаменти в страни от ЕС, тъй като там се продават по-скъпо и печалбите са значително по-големи. Още при налагането на ветото запознати с бранша заподозряха, че държавният глава всъщност действа в услуга на едрия бизнес на пазара с лекарства у нас, известен като бялата мафия.

„Плевнелиев обслужва фармацевтичната мафия в България. Той едва ли е загрижен толкова за свободния пазар, колкото
за бизнеса на своите приятели олигарси - собственици на огромни фармацевтични компании у нас", възмути се от парламентарната трибуна зам.-председателят на здравната комисия в НС Димитър Димов от „Атака". И припомни, че при визитата си в Китай държавният глава заведе само представители на КРИБ. „На тази организация председател е мултимилионерът, фармацевтичен бос и олигарх Огнян Донев", посочи Димов.

„Не е нормално и не е морално един президент да защитава интересите на търговците. Ветото е акция на Плевнелиев в услуга на един капитал, от който, възниква въпросът, дали не очаква да получи нещо", коментира и колегата му Николай Александров.

Другият зам.-шеф на здравната комисия д-р Тунчер Кърджалиев от ДПС също изрази мнение, че президентът е върнал поправките с лобистка цел - да съхрани и подсигури комфорта на износителите на лекарства. Депутатът посочи, че поправките, които атакува Плевнелиев, са били масово подкрепени от съсловните организации и иновативните компании.

„Твърдо против и заедно с мнението на президента са КРИБ, Съюзът на вносителите на лекарства в Германия и несъществуващата формално, но много активна в последните месеци Асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства, която крие регистрация, състав и дейност", обясни Кърджалиев. И подчерта, че мотивите на всички се припокриват с тези на президента.

„Аргументите на Плевнелиев за вето вкупом не тежат толкова, колкото струват животът и здравето на всеки отделен български гражданин", отсече депутатът. Той посочи, че заради липсата на контрол над паралелния износ и при двойно по-скъпия пазар зад граница през 2012 г. и 2013 г. около 400 медикаменти са изчезнали от лекарствената мрежа у нас. Според него фирмите имат огромен комерсиален интерес. „Има подозрения и за фиктивен износ и данъчни престъпления. Да не забравяме, че при износа има и 20% ДДС, превеждан на фирмата износител", подчерта Кърджалиев.

В крайна сметка 130 депутати събориха ветото на Плевнелиев, а в подкрепа на държавния глава застанаха само 55-има законотворци от ГЕРБ.

Станете почитател на Класа