В САЩ разрешават генното модифициране на деца

В САЩ започна разглеждането на биологични процедури за генетично модифициране на хора. Технологията е призвана да спаси децата от наследствени болести, от които страдат техните родители. The New York Times пише, че американското управление за контрол над храните и лекарствата вече е започнало да проучва възможностите за разрешаване за внасяне на промени в ДНК-то на децата още в зародиша. Експертите на ведомството наричат технологията „манипулация на митохондриите". Според нея, от яйцеклетката или ембриона на жената с наследствени болести се отстранява ядрен материал и се присажда в здрава яйцеклетка или ембрион донор. По този начин новороденото дете ще бъде здраво и ще носи гените на трима души: баща, майка и донор.

Методът позволява на болни родители да имат здрави деца. Лекарите също възнамеряват да прибягват до този метод в случай на безплодие заради напреднала възраст. „Целите са достойни. Но методите са крайно проблематични с оглед на медицинските рискове и последствията за обществото. Колко далеч ще стигнем в генното инженерство на хората?", отбелязва директорът на организацията Център за генетика и общество Марси Дарновски.

Експертите отбелязват, че технологията на генетична модификация на хора трябва да служи само на медицината. Ситуацията не трябва да стига до променяне на облика на бъдещите деца. „В противен случай ние рискуваме да се плъзнем по плоскостта на експериментите с хора и високотехнологичната евгенетика", отбелязва Дарновски.

Станете почитател на Класа