Майките на жертва и на убиец се борят за внучето!

Преди 4 месеца малката Алекс, още невръстно бебе, остана без майка. През октомври миналата година баща й – 33-годишният Коста Киров, уби 25-годишната Деяна Тошкова. Пред очите на пеленачето! Драмата се разиграва в столичния квартал „Дружба" 2, в апартамента на убиеца. Коста Киров се призна за виновен, но още не е осъден, а бебето се отглежда от баба си по майчина линия - Искра Тошкова. Оказа се, че претенции за отглеждането на Алекс имала и другата баба – майката на убиеца. Ако й разрешат, ще трябва да отглежда детето в апартамента, в който е убита майка му. Дори на „първо четене" това изглежда, меко казано парадоксално, особено като се има предвид, че бащата и майката на бебето не са имали официален брак. Въпреки всичко върху казуса с присъждането на родителските права над малката Алекс трябва да се произнесе съдът. Това трябваше да стане на 11 февруари, но делото е било отложено за 17 март. Причината – роднините от страна на бащата на детето... закъснели, липсвали и свидетели. В съдебната зала бил и самият татко убиец! „Вероятно се е надявал да види малката...", гадаят мотивите на присъствието му близки и познати на убитата Деяна. Ето какво още разузна „ШОУ" по заплетения казус и потресаващата драма:

Малката Алекс в момента е отглеждана от майката на убитата Деяна – Искра Тошкова. Освен мъртвата си дъщеря жената има и син. Искра изцяло е поела грижите за семейството – за себе си, сина си и внучката. Обитават апартамент в столичния кв. „Красно село" и се справят с всичко на всичко с 340 лева. В момента Искра е в отпуск по майчинство, за да се грижи за малката. Иска да я даде на ясли като стане на 2, което ще стане след малко повече от половин година. Искра е неотлъчно с Алекс – намира я за главния стимул в живота си. Моли се на Бог да я държи здрава, за да отгледа внучката.

Плаче за дъщеря си „тайно от бебето"

„Не искам да вижда сълзите ми и да се запечатва това в съзнанието й", сподели пред наш репортер Искра Тошкова. Жената не може да се нахвали с приятелките на Деяна – Ели, Никоела и Тони, които всеки ден се обаждали, ходели до дома й и всяка помагала, с каквото може, за отглеждането на Алекс. Момичетата по своя инициатива създали група във Фейсбук - „Да помогнем на бебето Алекс" и открили банкова сметка за набирането на средства за детето на мъртвата си приятелка. Питаме ги какво е отвело Деяна във фаталния ден в „Дружба" 2 при Коста. Според приятелките й двамата доста преди това вече живеели разделени. От майката на Деяна научаваме, че Коста я извикал с детето, уж да й даде някакви дрешки за него, които майка му и брат му били изпратили от Кипър. Деяна тръгнала с детето, за да го види баща му!... По-нататък никой не знае подробности - защо и как са се спречкали двамата, че Коста да й посегне и да я пребие до степен да я умъртви!... Това е тайна, която младата жена отнася в гроба си.

Съседи описват Коце, както го наричат, като агресивен човек. Мъжът имал сериозен проблем с алкохола, говори се и за наркотици. Двамата с Деяна заживели заедно от декември 2011-а, в семейното жилище на Коста. Майка му и брат му по онова време заработвали в Кипър. Самият той нямал постоянна работа.

Коце минава за бандит в квартала. Справката от полицията потвърждава казаното от съседите. Коста Киров е криминално проявен – арестуван е за нанасяне на тежки телесни повреди и осъждан за хулиганство и шофиране в нетрезво състояние. Познатите му казват, че бил „измамник и пройдоха". От години се славел като побойник и навремето дори участвал в дружбенските наказателни бригади. „Мутра, която се занимаваше и с грабежи", ни казва собственик на кафене в квартала. Хората казват, че раздразнителните му периоди били почти постоянното му състояние. Скандалите му с Деяна огласяли блока през вечер. Съседите дори до такава степен свикнали с тях, че почнали да не обръщат внимание на крясъците от апартамента им. Надявали се нещата да се успокоят, след като Коце и Деяна станали родители, но не би – станало дори по-лошо! Коста се дразнел от плача на бебето и съседите често виждали как през тежката зима на 2012-а, при минусови температури, Деяна е навън с количката. „Зъзнеше навън с новороденото!", разправят възрастни жени пред блока в „Дружба"2, и допълват:

„Дразнел се, че бебето плаче, и Деяна, за да няма скандали, зъзнеше навън с детето!...

Кучи студ, а тя с количката в снега – нагоре, надолу... като изпъдена... Като я попиташ, не казва лошо за него. Скромно и тихо момиче беше. Жалехме я, ама какво можеш да направиш с такъв изверг като Коце?!... А то, сега, е късно вече!... Като се претърколи колата, пътища много!...", обвиняват се за бездушието някои от хората.

Питаме как така момиче като Деяна си е свързало живота с мъж като него? Оказа се, че бащата на убитата е работил като полицай в „Тежки криминални престъпления". Тя обаче не била живяла много с татко си, защото родителите й се развеждат. Дали заради тежката си работа, но бащата почти не се интересувал от децата си, майката Искра отглежда Деяна и брат й. Дали липсата на баща в семейството е дала отражение, но Деяна искала да има силен мъж до себе си. За съжаление, не избира правилния. На въпроса ни все пак баща й – експолицаят, няма ли поне сега да се намеси – да защити паметта на убитата си дъщеря, да се бори за внучката, близки до семейството ни отговарят, че човекът вече бил доста болен.

Според юристи, за да не изгуби делото за родителски права над бебето на дъщеря си, Искра Тошкова задължително трябвало да си намери адвокат. Това идва като нова непосилна материална тежест за почернената жена, за която всяка стотинка е важна – ежедневно трябват и храна, и памперси, а всичко за деца е скъпо и прескъпо, както всички знаем. Искра обаче не се оплаква – страхува се дори от това да сподели финансовия си проблем, за да не я сметнат за „неблагонадеждна" да отглежда внучката... Поинтересувахме се в какво финансово положение е „конкуренцията" за родителските права - другата баба – от страна на таткото убиец. Оказа се, че тя се била върнала от Кипър за постоянно у нас, но на този етап не работела. Претендирала, че е в добро финансово състояние от предишни доходи и спестявания. „Може, но досега, освен да хвърли 5 лева, не е давала нищо за детето!" - контрират запознати, съседи на Искра в „Красно село". Те оживено коментират с нас мнението си относно това кое е правилното решение, което трябва да вземат социалните работници: „Тия социални да не са ненормални?! Как ще върнат детето в къщата на убиеца?!", ядосва се възрастна жена. „Искра по корем ще лази, но ще го отгледа това дете – това е кръв от кръвта на дъщеричката й!", гневят се и близки до семейството на жертвата.

Има и такива, които се опитват да внесат обективност в казуса с думите: „Майката на убиеца не е виновна – то е и нейно внуче! Сигурно и тя би се грижила добре, макар че...". Тези, последните гласове, в крайна сметка се препъват в един въпрос, който, както и да го въртиш и да го сучеш, в очите на хората изглежда така:

„Трябва ли майката, която отгледа убиец, да отгледа и детето на убитата от него?!"

Приятелките на Деяна са непримирими врагове на душегубеца й Коста. Те дори влезли в скандално разменени реплики с него в съда на заседанието на 11-и, преди дни: „Убиец!!! Как можа да убиеш майката на детето ти? Защо не пукна ти, бе? Такива като теб това заслужават!". А той им отговорил: „А, не - ще я оставя да ме прави на маймуна!...". Очевидно Коце продължава да смята, че е било въпрос на „мъжка чест" да убие Деяна заради подозренията му, че му изневерява. В очите на нейните приятелки обаче това било чиста проба негова измислица и самовнушение: „Деяна никога не е имала връзка с това момче, комшията. Иначе ние щяхме да знаем. То просто й е съчувствало, а тя е имала нужда от подкрепа в много моменти, докато е живяла там в оня ад с побойника Коста. Той я е пребивал много пъти! И тя е споделяла с това момче, нищо повече!...", категорични са те. 33-годишният Коста обаче в онази фатална вечер през октомври миналата година е бил убеден, че Деяна му кръшка със съседа... Младата жена е убита по особено жесток начин – след побой с ритници. Според аутопсията, тя е починала от черепно-мозъчна травма. По тялото й има огромни синини и хематоми –

била е смазана от бой!

И ако се приеме, че както в класическата мелодрама, човек може да убие от ревност в състояние на афект, то идва най-отвратителната част от тази история:

След като довършил Деяна, Коста взел да мисли как може да се измъкне. Според досега известното той оставил малката Алекс при комшии и изчезнал за цели 18 часа. Връща се в апартамента с трупа на вече изстиналата Деяна едва на следващия ден. Сигналът на 112 е подаден в 20,40 на 13 октомври. Съобщението е, че „намерил" Деяна мъртва. Истината е, че Тошков не само е убил майката на детето си, но се е опитал да укрие престъплението, като абсолютно нехайно е изложил на риск и невръстното бебе, на годинка и дни, което е оставил за часове на чужди хора. Едва пред градските съдии Коце се признава за виновен. Повдигнато му е обвинение за умишлено убийство, което се наказва с от 10 до 20 години затвор.

Станете почитател на Класа