Висшето в Европа – безплатно за инженери

Българските студенти вече имат шанса да запишат безплатна магистратура в престижни университети в почти цяла Европа. Става дума за следване в технически и инженерни специалности, както и за програми, свързани с енергетиката, съобщава „Монитор".Заради глада на кадри в тези области Европейската комисия отпуска пари за обучение на магистри – инженери, ИТ техници и др. Това съобщи ръководителят на проекта „Световно образование" Ирина Христова вчера по време на образователно изложение. Обучението ще се извършва в 15 престижни университета в Германия, Испания, Швеция, Франция, Холандия, Полша и др. Следването ще бъде изключително мобилно и студентите ще имат лекции в поне няколко висши училища. Едновременно с това ще ходят и на стажове.

„Вече има интерес от страна на български студенти от Техническия и Софийския университет", разказа консултантът по проекта „Световно образование" Веселин Дробенов. Той обясни, че кандидатстването е изцяло онлайн. Изисква се академична справка и сертификат за владеене на английски език. Задължително условие е и кандидатите да са завършили бакалавърска степен в специалност, свързана с техническите науки или ядрената енергетика. „Слабата езикова подготовка може би ще бъде най-сериозната пречка през българските кандидати", коментира Ирина Христова.

Приетите студенти могат да запишат магистратура в специалности като инженерни, технически науки, ВЕИ, ядрена енергия, електропреносни мрежи, енергийна ефективност в градска среда и др. Младежите могат да кандидатстват и за стипендия за издръжка в размер на 750 евро на месец.

Станете почитател на Класа