Депутатите се покараха и защо точно в неделя трябва да се гласува

Ще гласуваме, както и досега - в неделя, решиха депутатите, които гледат на второ четене промените н Изборния кодекс.

Припомняме, те удължиха - въпреки протестите на опозицията, пленарния ден до 22 часа.

Четин Казак от ДПС предложи президентът да решава в събота или в неделя да се провеждат изборите. Той подчерта, че е редно държавният глава, който според него е с представителни функции и от него нищо не зависи, да има тази възможност.

Дайте малко възможност нещо да зависи от него, призова Казак.

От ДПС предлагат вотът да е в неработен ден, а президентът да решава дали да е в събота или неделя.

От ГЕРБ се притесниха, че така, както е записан текстът, предложен от ДПС, предполага вот да се провежда и в сряда или в друг делничен ден, който е обявен за неработен. Неделята е подходящ ден, категоричен бе Емил Радев.

Той заподозря, че от ДПС искат изборите да са в събота, защото, ако са в неделя автобусите от Турция ще се приберат твърде късно в южната ни съседка и турските избиратели ще закъснеят за работа в понеделник.

Мислете за Изборния кодекс, не се притеснявайте за ДПС, репликира го Рамадан Аталай от ДПС.

Михаил Миков се притесни, че мнозинството не иска да гласува доверие на президента и да му даде това право да определи в кой ден да се провеждат изборите.

Тук Искра Фидосова не издържа. Кажете ми колеги, кога избори в България са се провеждали в дни, различни от неделя, попита тя.

Не се съмняваме грам в президента, категорична бе шефката на правната комисия.

Неделя, по думите й, е ден, в който всички почиват, а в събота много хора работят.

ГЕРБ няма да фалшифицира изборите, категорична бе Фидосова. Според нея с внушенията, че този Изборен кодекс ще фалшифицира вота, се цели опозицията да оправдае очакванията си за незадоволителни резултати. Приемете поражението с достойнство, посъветва Искра Фидосова.

Това е традиция - да се гласува в неделя, заяви и Павел Шопов от Атака. Според него с това предложение от ДПС и БСП искат да объркат избирателите. Разводняваме дебата, смята още националистът. Изборите се провеждат в ден Божи - неделя, изтъкна Шопов.

В крайна сметка идеите на ДПС не минаха.

Очаквано - след последното заседание на правната комисия - депутатите приеха да няма преференциално гласуване за вота през 2013-та.

Припомняме, в комисията това решение бе взето на „тъмно", като медиите не бяха допуснати да присъстват на гласуването да има или не преференциален вот.





































Диляна Панайотова

Станете почитател на Класа