Еро към Депардийо: Защо бягаш от солидарността?

Новината, че известният актьор Жерар Депардийо се е преселил в Белгия, за да не плаща високите данъци, предизвика гнева на френския премиер Жан-Марк Еро.

Той изневери на дипломатичния си стил и емоционално заклейми онези французи, които искат да станат още по-богати и се стремят да избегнат солидарността, предаде АФП.

Да не плащаш данъци в период на криза, е абсолютно антипатриотично, коментира делегираният министър на потреблението, социалистът Беноа Амон.

В разгара на президентската кампания във Франция лидерът на социалистите Франсоа Оланд предложи, за да бъде преодолян бюджетният дефицит, от 2013 г. да се вдигне до 75% ставката за подоходния данък за тези французи, които печелят над 1 милион евро на година. В същото време Жерар Депардийо заложи на преизбирането на Никола Саркози.

Кметът на градчето Даниел Сенесал уточни пред Ройтерс, че Депардийо, който е един от най-добре платените актьори в родината си,  дори е подал документи за белгийско гражданство.

По думите на градоначалника след приемането на т. нар. данъци срещу богатите във Франция, в околността са се заселили близо 2 800 французи.

През месец септември собственикът на веригата за луксозни стоки LVMH, милиардерът Бернар Арно, чието състояние бе оценено от "Форбс" на $41 млрд., също поиска белгийско гражданство.























АФП


Станете почитател на Класа