Пазарите очакват с изострено внимание прогнозата на ЕЦБ за растежа на еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) за икономическия растеж на еврозоната и инфлацията през идната година изглежда са в центъра на вниманието на пазарите и анализаторите, които очакват днешното заседание, за да получат сигнали накъде се насочва паричната политика на ЕЦБ в 17-те страни, въвели единната валута и изпитващи финансови проблеми, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Анализаторите не очакват франкфуртската институция да обяви днес значителни промени в паричната си политика и мнозина прогнозират, че банката ще остави водещата си лихва на историческия ѝ минимум от 0.75 на сто.

В същото време обаче опасенията, че еврозоната би могла да изпадне в по-дълбока рецесия през идните месеци за пореден път породиха вълна от спекулации на пазара, че ЕЦБ може да се окаже принудена да понижи лихвите.

Безработицата в еврозоната скочи до рекордните 11.7% през октомври, а рецесията и строгите бюджетни ограничения обхванаха страните, въвели единната валута, отчетоха данните, публикувани от Евростат в петък.

Анализаторите очакват, че ЕЦБ ще понижи прогнозата си за растежа за идната година, след като еврозоната се потопи в рецесия през третото тримесечие.

Станете почитател на Класа