Правоохранителните служби на България и Великобритания отчетоха отлично взаимодействие

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е на работно посещение във Великобритания. Визитата във Великобритания е по покана на британския вътрешен министър Тереза Мей. Работното посещение на министър Цветан Цветанов в Лондон започна със среща с ръководството на Агенция „Митници и приходи” на Нейно Величество. На нея присъства и директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров. На разговорите бяха обсъдени въпроси, свързани с контрабандата, ДДС измамите и конфискацията на имущество, придобито от престъпна дейност. Договорено
беше създаването на съвместни екипи, които да работят по конкретни случаи, дискутирани по време на срещата.
Важна част от визитата на министър Цветан Цветанов беше срещата с министъра на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей. Двамата дискутираха теми, свързани със съвместни операции, доброто сътрудничесто в борбата с тежката организирана престъпност и постигнатите конкретни резултати в тези сфери. Акцент беше поставен и на отличното взаимодействие между правоохранителните служби на двете страни. Отчетено беше, че благодарение на бързата реакция на българските оперативни служители са постигнати добри резултати в противодействието на джебчийските кражби в британската столица.
Министър Тереза Мей изказа благодарност за сътрудничеството по време на Олимпийските игри и възможността в Лондон да бъдат командировани български полицейски служители. Беше дадена висока оценка за създадения механизъм за международно сътрудничество с цел обезпечаване на сигурността по време на събитието.
Двамата вътрешни министри обсъдиха и една от последните съвместни операции. При нея, благодарение на отличното взаимодействие с английските полицейски служби, беше разкрит случай, при който българско момиче е държано против волята си от гражданин на трета страна в Лондон.
Британският вътрешен министър Тереза Мей потвърди пред министър Цветанов категоричната подкрепа на Великобритания за членството на България в Шенген. Двамата министри обсъдиха и въпроса с използването на резервационни данни на пътниците за предотвратяване, разкриване, разследване и наказателно преследване на престъпления, свързани с тероризъм и тежки престъпления, където двете страни имат сходни позиции.
Министър Цветанов запозна Тереза Мей с предприетите стъпки и постигнатите резултати при осигуряване на безпроблемния престой за британските туристи в българските курорти.
Двамата министри се догориха да обсъдят допълнително теми от дневния ред на ЕС на предстоящия Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в края на седмицата в Брюксел.
В рамките на работното си посещение във Великобритания вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се срещна с генералния директор на Агенцията за борба с тежката организирана престъпност /SOCA/. В разговорите участва и директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров. На срещата и двете страни изразиха удовлетворение от високото ниво на сътрудничество и доверие между правоохранителните служби на България и Обединеното Кралство. Подчертано беше, че са налице отлични професионални контакти, активен информационен обмен и са постигнати конкретни резултати в борбата с различните форми на трансграничната организирана престъпност.
Министър Цветанов и генералният директор на SOCA Тревър Пиърс обсъдиха и конкретни съвместни операции и разследвания. Те определиха съвместните екипи за разследвания като ефективен начин за полицейско сътрудничество, които позволяват целенасочени действия по определен случай с оглед комплексното му и трайно решаване. Работата в тази посока ще продължи, като предстои да бъдат създадени съвместни екипи за разледване и на случаи на данъчни и финансови престъпления. По време на срещата беше отчетено, че през последните месеци е работено успешно по пресичане на канали за трафик на наркотици и са задържани ключови фигури, организирали преноса на наркотик от Турция, през България за страни от Западна Европа. Обсъдена беше и съвместната операции на българските, испанските, британските служби и DEA по пресичането на трафик на наркотици от Латинска Америка за Европа, при която беше задържан кораба „Св. Николай“ с три тона кокаин на борда и две яхти с 500 кг. кокаин, плуващи под британски флаг, собственост на български граждани.
Генералният директор на британската Агенция за борба с тежката организирана престъпност подчерта, че България е стратегически партньор на SOCA на Балканите и е фактор за стабилност в региона. Той заяви, че оценява високо сътрудничеството с ГДБОП. Тревър Пиърс каза още, че Агенцията е готова да предостави своя опит в областта на конфискацията на имущество, придобито от престъпна дейност. Договорено беше да се работи по конкретни разследвания спрямо български граждани в Обединеното Кралство и британски граждани в България, за които е доказано, че имат придобити средства от престъпна дейност и са засичани в хода на разследвания срещу организираната престъпност.
Съвместната работа на британските и българските служители ще бъде насочена към придобиване на доказателства, които да способстват конфискацията на имущество, придобито по престъпен начин.
На срещата министър Цветан Цветанов и Тревър Пиърс обсъдиха и възможностите за развиване на сътрудничеството със SOCA чрез провеждането на обучения, обмяна на специалисти и добри практики в областта на киберсигурността.
В рамките на посещението си в Лондон министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов посети и Кризисния щаб на кабинета. На място той се запозна с начина на работа на британското правителство при бедствия и кризи от различен характер.
След приключване на работното посещение във Великобритания министър Цветанов отпътува за Брюксел. Там той ще участва в заседанието на Съвет “Правосъдие и вътрешни работи“.
Срещата на вътрешните министри от ЕС се провежда на 6 и 7 декември в белгийската столица.

Станете почитател на Класа