Мартенс срещу изказване на Станишев за ГЕРБ

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфрид Мартенс реагира на изявление на председателя на Партията на Европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев от вчера. Коментирайки правителството на премиера Бойко Борисов, Станишев заявява, че "този, който, когато загуби доверието на хората, не иска да си тръгне с мир, по демократичен начин, ще си тръгне по друг начин".

Това съобщиха от пресофиса на ЕНП.

"Наистина съм шокиран, че председателят на втората най-голяма политическа партия в Европа е могъл да направи подобно недемократично изказване по време на пресконференция. През 2009 г. правителството на премиера Борисов получи четиригодишен управленски мандат в рамките на честни и демократични избори след многобройните национални и европейски провали на социалистическото правителство, оглавявано от Станишев.

Оттогава насам Бойко Борисов запази макро-икономическата стабилност на страната, проведе ефективни реформи и използва разумно европейските фондове за България. Премиерът Бойко Борисов има парламентарно мнозинство, и, както всяко демократично избрано правителство, в края на четиригодишния си мандат отново ще поиска доверието на гражданите", заяви председателят на ЕНП.

"Затова смятам изказването на Сергей Станишев за неприемливо и противоречащо на утвърдените европейски стандарти за демократичност. Очаквам от лидера на социалистическото политическо семейство да поправи своята грешка, като незабавно оттегли думите си", допълни председателят Вилфрид Мартенс.

 


Станете почитател на Класа