Нов документален филм за Яворов

След прожекции в редица български градове българският документален филм за чистата и трагична любов между поета Пейо Яворов и Мина Тодорова „Тя мина. Мина“ бе показан и в Париж.

Авторите му - телевизионната режисьорка Уляна Матева и сценаристката Румяна Лечева, кореспондентка на БТА в Стара Загора, представиха лентата в зала „Монмартър“, която се намира в едноименния артистичен квартал на френската столица.  

Поканата за гостуването на българския екип е от проф.Оливие Базан, председател на Съюза на френските писатели и поети – франкофони. Той останал силно впечатлен от въздействието на филма, който бе представен на петото издание на Фестивала на франкофоните в Етел, Франция през юли т.г.

„Публиката прие силно емоционално тази драматична любов, хората не криеха сълзите си. Останаха много впечатлени и от приятелските връзки между българи и французи“, разказа Тодор Иванов, председател на фондация „П.К.Яворов“, която е инициатор за създаването на филма.

По време на фестивала, фондацията получи специалния знак на град Етел за популяризиране на френския език и култура. Тодор Иванов съобщи още, че фондацията вече е възложила на екипа да разкаже и за изпепеляваща връзка на поета с другата жена в живота му – аристократката Лора Каравелова, дъщеря на видния политик и общественик Петко Каравелов и племенница на българския национален герой Любен Каравелов.

Първите кадри на новия филм, който носи работното заглавие „Душата ми е стон”, вече са заснети в Париж. Според Уляна Матева, която чрез баща си поета Павел Матев, е свързана дълбоко с Чирпанския край, са заснели кадри, свързани с неизвестни досега събития и факти от престоя във френската столица на Лора Каравелова, една от най- интелигентните и красиви българки по онова време.

Лентата ще проследи тяхната история - от запознанството й с големия български поет през 1906 г., а от 1911 г. и тяхната любов, оказала се фатална и за двамата. Както е известно, след една от поредните сцени на ревност на 30 ноември 1913 г. Лора се застрелва в дома им. Малко след това, шокиран, прави опит да се самоубие и самият Яворов, но бива спасен. Но животът му става непоносим...

Амбицията на авторите е филмът да бъде готов догодина, когато се навършват 100 години от смъртта на Лора. Част от финансирането за новия филм се осигурява от фондация „П.К. Яворов”. Организацията работи и по проект на стойност 80 000 лв, свързан с по-нататъшна издателска дейност, която да представи по-цялостно творчеството на лирика.







sbj-bg.eu


Станете почитател на Класа