България е "устойчиво корумпирана страна"

България е на 75-о място по възприятие на корупцията от общо 176 държави, показва изследване на асоциация "Прозрачност без граници".

Според изследването България продължава да е устойчиво корумпирана държава. Индексът на възприятие на корупцията у нас е 41, като това е под средната стойност, а скалата за оценяване се движи от 100 до 0. Страната ни дели 75-ото място с Либерия, Черна гора и Тунис. Преди България са дори островите Сао Томе и Принсипи, които са на запад от бреговете на Централна Африка.

Водещи в класацията са Дания, Финландия и Нова Зеландия с индекс за възприятие на корупцията 90, а в дъното на таблицата са Афганистан, Северна Корея и Сомалия с индекс 8. От новите държави-членки на Европа Кипър е на първо място с индекс 66, а България на последно. За целия ЕС водеща е Дания, а последна -Гърция. Преди нея е само България.

Правителствата да се вслушат в растящото недоволство на гражданите, а публичните институции да станат по-прозрачни, препоръчва още изследването на "Прозрачност без граници".


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа