Чуждият бизнес оцени високо икономическите условия в България

Представители на германския бизнес, който вече работи в България, оцениха високо икономическите условия в страната. Пред около 50 техни колеги от германски компании в Мюнхен, те разказаха за своя опит при работата си у нас. Министър Делян Добрев откри в баварската столица конференция, организирана от Българската агенция за инвестиции и Financial Times по проект, посветен на инвестиционната среда у нас, финансиран от ОП „Конкурентоспособност".

От решението ни да инвестираме в България до пускането на фабриката минаха едва 12 месеца и през това време ние получихме всякакво съдействие от българските власти, каза пред участниците в срещата бившият финансов директор на „Фереро България" Лудвиг Кол. Той припомни началото на тяхната дейност в България, когато българският лев бе приравнен към германската марка. Разбрахме, че тук има стабилна валута и не ни очакват никакви проблеми от тази гледна точка, заключи Кол.

За нас най-важният фактор да изберем България като инвестиционна дестинация бяха хората. Това обясни изпълнителният директор на „Луфтханза техник София" РютгерХьобен-Стьормер. По неговите думи, работата на компанията е изключително прецизна и специфична по всеки самолет и наличието на добри университети и висококвалифицирани кадри в страната е предопределило избора им на инвестиционна дестинация.

Ако плащаш само 10% данък, по-лесно може да отделиш средства и за допълнително обучение и тренинг на персонала, допълни и Андреас Шефер, заместник управляващ директор на Германо-българската индустриално-търговска камара.
Управляващият партньор в Tasheva & Partners Нели Ташева пък изтъкна сигурността, която имат чуждите инвестиции според българското законодателство. Българският закон казва, че всяка инвестиция в страната се радва на еднаква защита в страната, независимо дали е направена от българска или чуждестранна компания, допълни тя. Ташева изтъкна възможността на чуждите граждани и фирми да купуват земя в България като едно от основните инвестиционни предимства в страната.

Ниските данъци в България, добре квалифицираната работна ръка и конкурентните разходи за труд, както и устойчивите макроикономически показатели са сред главните ни предимства. Така министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев отговори на въпроса защо България е подходящ избор за чуждестранните инвеститори. Пред германския бизнес той изтъкна усилията на правителството да привлече капитали в няколко приоритетни сектора, които създават продукция с висока добавена стойност. Сред тях са електротехниката и електрониката, аутсорсингът, химическата индустрия, машиностроенето и други. През последните месеци в страната са направени множество инвестиции в аутсорсинга и производството на части за автомобилната промишленост - така Добрев илюстрира промяната в структурата на чуждите инвестиции от недвижими имоти и финанси преди кризата към сектори с устойчив растеж сега.

Туризмът също е един от секторите с устойчив ръст от 8-10% годишно, отбеляза министърът и акцентира върху усилията за развитие на специализираните му форми. Стремим се да популяризираме не само Черноморието и планинските ни курорти, а и културното наследство, минералните извори, българското кисело мляко и вино. Ние сме 7.5 млн. души население, а ежегодно привличаме около 7 млн. туристи, обясни още Добрев.

Той припомни приетите наскоро промени в законодателството, според които за нови проекти инвеститорите клас А ще могат да получат обратно платените за техните работници социални осигуровки за период от 2 години. Това спестява повече от 17 % от разходите за труд на работодателя, отбеляза министърът.

Високото равнище на чуждоезиково обучение в страната, както и възможността за квалификация на персонала да се ползват средства от европейските фондове бяха изтъкнати като предимство за бизнеса от изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов.

Поредицата конференции по проект на БАИ за представяне на България като инвестиционна дестинация продължава днес в Лондон.




Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа