Иранско лекарство спасява живота на американците

Докато ирански лекарства спасяват живота на американците в Афганистан санкциите, които САЩ налага на Иран, влияят отрицателно върху живота на много ирански пациенти.

Пред неделното издание на "Уолстрийт джърнъл" американският министър на отбраната заявява, че чуждите войски в Афганистан използват масово ирански лекарства срещу ухапвания от кобри и други видове змии, които се срещат в Югозападна Азия.

Медицинските експерти смятат, че този противоотрова, която се произвежда от Иранският институт за медицински изследвания, трябва да бъде основно лекарство срещу ухапванията от змии.

"Иранската противоотрова е най-добрата", казва полковник Роб Ръсел, медицински директор на болничния отсек в британския лагер в южен Афганистан.

Той уточнява, че американския аналог не е толкова ефикасен.

Въпреки че поне официално, няма никакви забрани, напоследък става все по-трудно намирането на тази иранска ваксина. Друг голям проблем стават и санкциите, които забраняват търговията с Иран.

Поради това, смятат специалисти, има реална опасност за живота на милиони иранци, които са заболели от болести като хемофилия, хепатит, множествена склерозата, диабет. Липсата на консумативи и на препарати за производство на лекарства, тепърва ще се отразява негативно върху иранците.

"Самата идея за поставяне на санкции срещу Иран застрашава живота на милиони пациенти и представлява реална бруталност, която е в противоречие на международното хуманитарно право", смята влиятелния ирански доктор Исмаил Колбаси.

Хади Зарех, главен проучвател в Иранският институт, който се занимава с изследване на змийската противоотрова казва: "Ние спасяваме животи и не ни пречи дали личността е от Иран, Афганистан или Америка. Ние сме щастливи, когато чуем, че животът на даден човек е спасен, дори и ако става дума за американски войник".

/НИ/
Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа