Израел нанася нови удари на фона на безуспешни опити за потушаване на конфликта

Израелската авиация нанесе нови удари в отговор на ракетен обстрел от позиции на територията на Газа. Гори сградата на Ислямската национална банка. Палестински медици съобщили, че при нападенията тази нощ има четирима ранени. Изстреляни от Газа ракети се взривили близо до селището Офаким, но без да причинят жертви и щети.

В понеделник от Газа срещу Израел са били изстреляни 135 ракети, 67от които избухнали на израелска земя, и 42 били свалени от противоракетната система "Железен Купол", посочват световните агенции.

От началото на военния конфликт между Ивицата Газа и Израел, който започна миналата седмица, са били убити общо 107 палестинци, а други 890 са били ранени.

Ракетите на „Хамас” досега убиха трима израелци и раниха около 50. Днес в полунощ изтича срокът, който Израел даде на групировката да прекрати ракетния обстрел, в противен случай военната операция ще бъде разширена.

Междувременно лидерът на ливанската групировка „Хизбулла" Хасан Насралла увери палестинското движение „Хамас" в подкрепата си.

И днес продължават дипломатическите опити за прекратяване на въоръжения конфликт с очаквани визити на редица високопоставени представители на международната общност в Близкия изток. Сред тях са генералният секретар на Арабската лига, генералният секретар на ООН и германският министър на външните работи.

Това ще се случи на фона на решението на САЩ да не дадат одобрението си за приемането на текст на декларация на Съвета за сигурност на ООН, който според тях ще възпрепятства усилията за постигане на мир в Ивицата Газа. За позицията съобщи американският посланик в организацията Сюзан Райс.

Русия обяви, че ще предложи проекторезолюция за незабавно спиране на огъня, ако 15-те страни не успеят до вторник да се споразумеят по текст, призоваващ за край на бойните действия между Израел и въоръжените палестински групировки в Ивицата Газа.

Подобен ход от страна на Русия ще принуди САЩ да наложат вето на резолюцията, за да защитят съюзника си в лицето на Израел, коментират международните наблюдатели.

Станете почитател на Класа