Помните ли култовите видеоигри от преди 25 години

Хората обичат игрите. И видео- и компютърните игри с нищо не промениха това- напротив дадоха още повече възможности хората да играят... Толкова, че понякога да забравят за срещи, за работа или училище.

Без да следим цялата история, нека си припомним на какво се играеше има- няма преди 25 години: автоматите с жетони, първите конзоли, компютърните игри и разбира се, познатата на всички в България игра на Электроника:

Електронната игра Ну, погоди!

Преди около 25 години това беше най-желаният подарък от всяко дете в България. Съветската електронна игра с екран с течен кристал се произвеждаше от търговската марка „Электроника“, която негласно се явяваше клон на Nintendo. Състоеше се в това вълкът да събере колкото се може повече яйца в кошницата си, местейки се между четирите позиции на екрана. Всяко събрано яйце носеше една точка. Сред децата ходеше мит, че ако събереш 1000 точки, заекът, който се появяваше от време на време в ъгъла на екрана слиза и подарява на вълка цветя или че играта прожектира като бонус „Ну погоди!“. Това разбира се беше много над техническите й възможности.

Pac-Man

В същото време на Запад игралните автомати Pac-Man на Nemco бяха истинска мания, а самата игра беше станала синоним на видеоигрите. Толкова, че когато 8-годишно американче постави световен рекорд по точки, получи поздравително писмо от президента на САЩ по това време Роналд Рейгън. Играта се състоеше в това да преведете Pac-Man през лабиринта, изяждайки pac-точките, докато четиримата врагове- Блинки, Пинки, Инки и Клайд бродят, опитвайки се да хванат Pac-Man.

Super Mario Bros.


Друг символ на 80-те години бе любимата на всички Super Mario от Nintendo, в която водопроводчикът Марио и неговият брат Луиджи трябваше да преминават различни нива и места в Гъбеното царство, да се справят с враговете и да спасят Принцесата от плен. Играта влезе в Книгата на Гинес като най-продаваната в света.

Contra

Екшън играта на Konami, появила се преди точно 25 години, беше първата, чийто оригинал съдържаше 3D- елементи (да, по това време е имало такива възможности), после обаче те са намалени за NES- версията. Освен това Contra бе от малкото игри, които можеха да се играят от двама души едновременно. В нея двамата командоси Бил Бясното куче Разйзър и Ланс Бийн Сорпиона трябваше да спрат терористичната организация Falcon, която иска да превземе земята.

Duck Hunt

В наши дни запазените оригинални кутии от 80-те години с играта на NES са истинска рядкост и струват средно по 7 500 долара. Едва ли има някой, който да не е стрелял по пискелните патици на телевизора и да не е мразел тайно злорадото куче, което хихика след всеки пропуск.

Street Fighter

Преди 25 години се появи и първата от серията мултиплатформени видеоигир Street Fighter. В нея играчът се изправяше срещу 10 компютърни опоненти или срещу дуг играч, който трябваше да победи за 30 секунди. Играеше се с джойстик, с който героят се местеше напред и назад, скачаше, клякаше, пазеше се от врага и разполагаше с много богата за времето си серия от възможности за атаки.

Тетрис

Разработена от двама руски компютърни инженери в Москва, преди 25 години по света започва да шества победно и тетрисът. Името идва от гръцката дума за 4, колкото е броят на квадратчетата във всяко „тетрамино“. До наши дни от нея са продадени над 70 млн. копия, а Electronic Gaming я определи за „най-великата игра на всички времена“.



Станете почитател на Класа