Ако апартаментът ви не се продава дълго време

„Сделки се сключват, когато собствениците на имоти ги продават на реална цена. Ако един апартамент, например, дълго време не може да се продаде, то това е индикация, че цената му е над пазарната”, обясняват брокери.

Един от трудните моменти е убеждаването на клиентите, че цената, която посочват, е висока.

Практиката показва, че два-три месеца, след като са пуснали за продажба жилището си и няма запитвания, собствениците сами предлагат да се намали от офертната стойност.

Каква е ситуацията при най-малките жилища – гарсониерите. В столицата средно на ден на 10 обяви за продажба на едностайни апартаменти се коригира цената. "Люлин", "Надежда", "Младост" и "Обеля" са кварталите, в които най-често се забелязва спад в офертната стойност, посочват от сайта за недвижими имоти imot.bg.

По-малко склонни към корекция са собствениците на малки жилища, разположени в централната градска част и квартали като "Иван Вазов", "Лозенец", "Изток".

Три групи продавачи се очертават на пазара. Първата могат да бъдат определят като „предпазливи”. Те свалят цената с около 1%-3%.

Така например, собственикът на гарсониера в "Младост 4", в близост до Бизнес парк София, е коригирал цената с 2.23% - от 26 800 евро на 26 200 евро. Друг имот в района на "Оборище" се продава вече вместо за 38 500 евро за 37 990 евро.

Втората група продавачи променят повече цената – между 4% и 6%. Преобладаващата част от имотите са разположени в "Студентски град", "Младост", "Надежда", "Овча купел". Гарсониера от 35 кв.м в "Студентски град" се продава с почти 5% по-ниска цена. Цената е коригирана от 29 140 евро на 27 688 евро.

Собственикът на имот в центъра на София намалява цената му от 52 900 евро на 50 хил. евро, което в случая прави с 5.48%.

Третата група са хора, които силно понижават офертната цена с над 8%. Собственикът на 1-стаен апартамент в "Дружба 1", който първоначално е искал за него 33 хил. евро, коригира цената на 28 хил. евро, което е понижение с над 15%.


Станете почитател на Класа