Няколко неприятни истини за инвестирането

Не винаги нещата, които говорят инвеститорите и анализаторите, се сбъдват или пък общоприетите схващания за пазарите са валидни.

Вижте няколко неща за инвестирането, подбрани от Business Insider, които, за съжаление, са истина:

"Ще бъда алчен, когато другите се страхуват" е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Пропастта между една чудесна компания и една чудесна инвестиция може да бъде забележителна.

Пазарите преминават поне през един голям спад всяка година и един огромен на всяко десетилетие. Свиквайте. Просто така се случват нещата.

В сферата на финансовите специалисти на практика не се търси отговорност. Хора, които дават грешни прогнози, от години все още привличат огромен интерес.

Както казва Ерик Фалкенстайн: "В професионалния тенис 80% от точките се печелят, докато в аматьорския тенис 80% от точките се губят. Същото важи за борбата, шаха и инвестирането – начинаещите трябва да се концентрират върху избягването на грешките, а експертите върху това да предприемат велики ходове."

Има десетки хиляди професионални парични мениджъри. Статистически, доста от тях са успели единствено по случайност. Кои? Не зная, но мога да се обзаложа, че част от тях са известни.

В тази връзка някои инвеститори, които наричаме "легендарни", едва, а дали и някога, са имали по-голяма доходност от един индексен фонд през кариерата си. На Уолстрийт голямото богатство не е показателно за голяма доходност.

По време на рецесии, избори, срещи на Федералния резерв и т.н. хората стават непоколебимо сигурни за неща, за които не знаят нищо.

Колкото по-комфортно се чувствате относно дадена инвестиция, толкова по-вероятно е да бъдете съсечени.

Нито един човек в света не знае какво ще направи пазарът в краткосрочен план. Точка.

Анализаторът, който говори за грешките си, е този, когото бихте искали да слушате. Избягвайте този, който не говори за грешките си – неговите са много по-големи.

Човек не може да разбере счетоводния баланс на една голяма банка. Хората, които я управляват и техните счетоводители, също не могат.

Ще има между 7 и 10 рецесии в САЩ в следващите 50 години. Не се правете на изненадани, когато дойдат.

Преди 30 години на пазарите се е отделяло по 1 час телевизионно време дневно. Днес се отделя по над 18 часа. Това, което се е променило, не е количеството новини, а количеството глупости, които се говорят.

Най-добрата доходност на Уорън Бъфет е постигната, когато пазарите са били много по-малко конкурентни. Съмнително е дали някой ще може да достигне 50-годишните му резултати.

По-голяма част от нещата, които се преподават за инвестирането в учебните заведения, са теоретични глупости. Богатите преподаватели са много малко.

Колкото повече някой се появява по телевизията, толкова по-малко вероятно е неговите/нейните прогнози да се сбъднат.

В тази връзка – не вярвайте на никого, който се появява по CNBC повече от два пъти на седмица.

На пазара не му пука колко сте платили за една акция. Или за къщата си. Или за това каква, според вас, е "справедливата" цена.

По-голяма част от пазарните новини са не само безполезни, но са и вредни за финансовото ви здраве.

Професионалните инвеститори имат по-добра информация и по-бързи компютри от вашия. Никога няма да ги надвиете в краткосрочната търговия. Дори не се и опитвайте.

Това какъв опит има един паричен мениджър не е от особено значение. Можеш да имаш по-ниска доходност от пазара през цялата си кариера. Много от тях са в това положение.

Понижаването на цените за търговия беше едно от най-лошите неща, които се случиха на инвеститорите, тъй като направи честата търговия възможна. Високите комисионни караха да се замислят сериозно, преди действат.

Професионалното инвестиране е една от професиите, в които най-трудно се успява, но при нея има малки пречки за влизане и не се изискват акредитивни писма. В резултат на това има безкрайно много "експерти", които нямат представа какво правят. Хората забравят това, защото не се случва в много други сфери.

При повечето IPO-та ще се опарите. Хора с повече информация от вас искат да продават. Помислете за това.

Когато някой споменава графики, пълзящи средни, фигура глава и рамене или нива на съпротива, се дистанцирайте.

Фразата "рецесия с двойно дъно" за САЩ е споменавана 10.8 млн. пъти през 2010 и 2011 г., според Google. Тя така и не се материализира. Фразата "финансов колапс" на практика почти не е споменавана през 2006 и 2007 г. А той наистина дойде.

Най-добрите инвеститори в света имат по-голямо предимство в психологията, отколкото във финансите.

Това, което правят пазарите на ежедневна база, до голяма степен е случайно. Да се опитваш да обясняваш краткосрочни движения на пазара е като да се опитваш да обясняваш числата от тотото.

За повечето хора намирането на начини да спестяват пари е по-важно, отколкото да намират добри инвестиции.

Голяма част от обратното изкупуването на акции е просто компенсирането на акции, издадени на ръководителите на компанията под формата на заплащане. Мениджърите обаче все още хвалят обратното изкупуване на акции като "връщане на пари на акционерите."

Вероятността поне една популярна компания да е в неплатежоспособност и да се крие зад счетоводни измами е голяма.

След 20 години индексът S&P 500 няма да има общо със сега. Компаниите умират и нови се раждат.

Преди дванадесет години General Motors беше на върха, а на Apple й се присмиваха. Подобна размяна ще се получи и в следващото десетилетие, но никой не знае с кои компании.

За мнозина собственият дом е огромно задължениe, маскирано като безопасен актив.

Поменете какво казва Уорън Бъфет за прогреса – "Първо са иноваторите, след това имитаторите, а най-накрая идиотите."

И какво казва Марк Твен за истината: "Една лъжа може да обиколи половината свят, докато истината си обува обувките."

Колкото по-голямо е едно сливане, толкова по-голяма е вероятността да е провал. CEO-тата обичат да създават империи, като плащат за компании повече, отколкото струват.

Най-скучните компании, произвеждащи паста за зъби, храна и болтове, например, могат да бъдат някои от най-добрите дългосрочни инвестиции. Най-иновативните компании пък могат да бъдат някои от най-лошите инвестиции.


Станете почитател на Класа