ГЕРБ ще подкрепи кандидат на СДС за конституционен съдия

Отговорността да предложи "максимално честен, максимално добър и одобряван от обществото" кандидат за конституционен съдия ще поеме Съюзът на демократичните сили (СДС).

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов, който днес се е срещнал с председателя на СДС Емил Кабаиванов по негово искане и му е предложил именно те да издигнат кандидатурата.

След скандала с Венета Марковска според Борисов безусловното доверие към „сините" да попълнят квотата на парламента в КС е изградено на най-дългото им историческо минало вдясно.

"Благодарение на тях навремето, свалиха комунистите. Аз не съм като Станишев, да казвам всеки, който иска, съм готов да се сдружавам с него.

Чухте ли го какво каза на митинга: "Силите са ми малко, не мога сам, затова всички да дойдат при мен. Той е всеяден - дали е син или червен, за него е без значение, само и само той да е на власт", аргументира се премиерът.

По повод молбата му към СДС Борисов каза: "Който и да изберат, ние ще ги подкрепим,

само ги помолих такова да е името на този човек, че да няма никакъв шум в системата и да не се налага да го моля да се оттегли".

Борисов добави: "Не съм юрист, за да мога да коментирам процедурите. В парламента има много добри юристи, които трябва да направят така, че новият конституционен съдия да е избран по всички правила. Процедура ще има, както ние застанахме зад Наско Анастасов, така СДС да извадят кандидат, който ние да подкрепим, който е максимално честен, максимално добър и одобряван от обществото."

На въпрос дали ГЕРБ ще подкрепят депутата от ДСБ Екатерина Михайлова, която вече беше предлагана за поста, но не получи подкрепа от мнозинството, Борисов заяви, че ако искат, "сините" могат да излъчат обща кандидатура от името на Синята коалиция.

Но според него с политическия опит, с който разполагат, СДС имат и кадрови потенциал да излъчат кандидат.

Малко преди премиерът да каже за днешната среща от пресцентъра на СДС изпратиха съобщение до медиите, че ще предложат кандидатура за конституционен съдия. "Съюзът на демократичните сили е доказал през годините, че може да поеме отговорност в тежки за държавата моменти. Убедени сме, че с една достойна кандидатура "ще се разсече съществуващият "гордиев възел", се посочва в прессъобщението на партията.

Кандидатурата ще бъде представена на редовната пресконференция утре, вторник от 12.30 ч. на "Раковски" 134.

Бойко Борисов напомни, че че всички са признали, че "до този момент са абсолютно прозрачни процедурите за избор на главен прокурор и на ВСС". Единствената за момента кандидатура Сотир Цацаров, който е фаворитът на ГЕРБ, премиерът коментира така: "Той е най-добрият окръжен съдия, когото познавам в кариерата си като главен секретар на МВР.

По-късно от централата на ДСБ декларираха, че няма да участват в процедурата за нов конституционен съдия от парламентарната квота, ако не бъде отменен изборът на Венета Марковска.

Радан Кънев, заместник на Иван Костов в партията,заяви, че "тъмносините" няма да имат и своя номинация при опорочен вот. ДСБ няма да участват и в консултациите по вот на недоверие, който възнамерява да предложи ДПС.

Спрягат се имената на Петър Стоянов, Йордан Соколов, Нели Куцкова и Елеонора Соколова

Петър Стоянов е президент на България в периода 1997 г.- 2002 г.

По повод действията на президента Росен Плевнелиев в деня на клетвата на Венета Марковска, пред Би Ти Ви днес

Петър Стоянов коментира, че държавният глава е постъпил морално.

По думите му въпреки че Плевнелиев си е тръгнал, Марковска е можела да се закълне. Според Стоянов в момента конституционна криза няма.

Йордан Соколов е юрист по образование. Той беше министър на вътрешните работи в първото правителство на СДС (1991-1992) с министър-председател Филип Димитров. Депутат е в три Народни събрания, а също така председател на 38 НС (1997-2001).

Нели Куцкова е говорител на Съюза на съдиите, през 2001 г. тя беше кандидат за вицепрезидент заедно с Петър Стоянов.

Елеонора Николова пък е бивш кмет от СДС на Русе, след това народен представител и сега е настоящ директор на БОРКОР.




Станете почитател на Класа