Цветан Цветанов се срещна с Джон Бренън по време на визитата си във Вашингтон

Започна официалното работно посещение на вицепремиера и министър на вътрешните работи на Република България Цветан Цветанов във Вашингтон, съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на МВР. В българската делегация участват още главен комисар Станимир Флоров, директор на ГДБОП – МВР и Ася Петрова, окръжен прокурор на Шумен. По време на посещението в САЩ се предвиждат поредица от срещи с ръководители на американските правоохранителни органи, с които ще бъдат обсъждани въпроси на двустранното сътрудничество в правоохранителната област.
През първият ден от работното посещение вицепремиера Цветанов проведе среща в Белия дом с Джон Бренън, специален съветник на президента Обама по въпросите на контратероризма. По време на срещата министър Цветанов запозна Бренън с постигнатото от българското правителството в противодействието на организираната престъпност, корупцията и наркотрафика, както и с няколко знакови дела срещу организираната престъпност. От американска страна беше заявено, че усилията, които се полагат от българското правителство и българските правоохранителни органи, високо се оценяват в САЩ.
Цветанов и Бренън обсъдиха конкретни въпроси, свързани с разследването на терористичния акт в Бургас. Беше постигнато взаимно съгласие, че в съвременния глобален свят нито една държава по света не е застрахована срещу подобен тип престъпно деяние. В тази връзка Бренън изрази много висока оценка за хода на разследването, както и за активната и целенасочена дейност на разследващите органи. Допълнително, американската страна изрази удовлетвореност от отличните нива на взаимодействие по случая с американските специални служби. Според Бренън, при разследване на такъв труден случай, най-доброто средство за постигане на краен успех е доброто и ефективно международно сътрудничество, като не на последно място е и политическата воля на правителството за справяне с подобен род проблеми. В тази връзка Джон Бренън заяви, че е удовлетворен, че българските правоохранителни органи и МВР в частност имат такъв енергичен лидер като министър Цветан Цветанов, отдаден изцяло на изграждане и утвърждаване на двустранните отношения в правоохранителната сфера.
„Вашата лидерска роля, г-н Цветанов, е ясно видима за нас и правоохранителните, и разузнавателни органи на Съедидените щати са Ви благодарни за това, което правите“, каза още Джон Бренън.

Станете почитател на Класа