Министър Цветанов се срещна с директора на „Сикрет Сървис” Марк Съливан по време на визитата си във Вашингтон

По време на визитата си във Вашингтон министър Цветан Цветанов се срещна и с директора на „Сикрет Сървис”, съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на МВР. По време на нея Марк Съливан и Цветан Цветанов изразиха общо становище, че нивата на сътрудничество между МВР и „Сикрет Сървис” са на изключително високо ниво. В подкрепа на подобно твърдение могат да бъдат приведени редица съвместни операции по противодействието на финансови престъпления, най-вече по отношение на т.нар. скимиращи устройства, посредством които се придобиват по престъпен начин парични средства и лични данни от кредитни и дебитни кредитни карти. И двамата ръководители споделиха мнението, че посредством подобен тип престъпна дейност се акумулират огромни по обем финансови средства, които захранват организираната престъпност със свежи капитали. Директор Съливан изрази задоволство от наскоро проведените съвместни операции между „Сикрет Сървис” и ГДБОП по контролирани доставки на скимиращи устройства от България към Западна Европа и САЩ. В същото време обаче изрази безпокойство, че са налице примери, когато на лица, уличени в престъпна дейност, някои от които и подлежащи на екстрадиция в САЩ за извършени конкретни престъпления, биват променяни мерките им за неотклонение от „задържане под стража“ на „домашен арест“ или „подписка“, след което тези лица се укриват и по този начин избягват правосъдието. В тази връзка министър Цветанов, главен комисар Флоров и прокурор Петрова направиха предложение за организиране на обучения, двустранни срещи на експертно ниво, както и обсъждания на най-добри професионални практики между представители на американската правоохранителна и правораздавателна общност от една страна и представители на МВР, прокуратурата и съда от друга, с цел извеждане на общи принципи и визии, утвърждаващи волята и върховенството на закона.
Директорът на „Сикрет Сървис” изрази висока оценка за ролята и мястото на звеното по противодействие на киберпрестъпленията в ГДБОП – МВР. Израз на такава висока оценка е взетото решение и стартиралата подготовка за създаване на съвместна оперативна група, състояща се от паритетен брой агенти на „Сикрет Сървис” и служители на ГДБОП, които да работят от България по противодействието на кибер-престъпления.
Идеята за подобно специализирано, високотехнологично и добре подготвено звено беше лансирана по време на посещението на секретаря по вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано в България, но след срещата днес вече се дава ход на конкретни действия в тази насока. В заключение директорът на Сикрет Сървис заяви, че „ние сме представители на две държави, но работим като един отбор“.

Станете почитател на Класа