Маргарита Попова: Президентът не се намеси, а даде знак

"Изключено е да мислим, че по времето на избори президентът може да си позволи да се намеси.

Президентът не се намеси, а даде знак – много морален и човешки

и когато дойде ред с присъствието си да почете церемонията по заклеването, той ясно каза защо няма да присъства, когато един от кандидатите дава клетва.

Процедурата е дадена в Конституцията, за да се употребява, когато е нужно. Аз подкрепям акта на президента".

Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова пред Кеворк Кеворкян в предаването "Всяка неделя" по Нова телевизия по отношение на случая със съдя Марковска и отказа на президента да присъства на клетвата й като конституционен съдия.

За това дали са необходими промени в Конституцията, вицепрезидентът обясни
"За разлика от много хора, аз съм човек, който е чел Конституцията и я е прилагал. В края на мандата ще преценя и ще посъветвам президента дали е необходимо да се направят промени в Конституцията".

На въпрос какво съсипва съдебната система, тя отговори "мълчанието, което се дължи на страх, на зависимости".

"Когато аз мисля за съдебната система, винаги има повече оптимизъм", посочи Попова.

Според вицепрезидента, кадровите въпроси са много важни, защото личността е много важна.

"Винаги съм търсила мястото си като човек да изразя съгласието си или несъгласието си. Сега е много важно да обърнем внимание на лидерството и на личностите.

Ако съдебната система продължава да се развива без лидери и водачи, няма да изглеждаме добре", посочи още Маргарита Попова.

Попова коментира и дали някога би станала главен прокурор.

"Аз съм живяла цял живот във конкурси. Направила съм си живота сама. И когато съдбата ме отпрати в съдебната система, аз съм се научила на това, че, за да бъда ценна и значима,

просто трябва да спазвам Конституцията. Да се пазя от зависимости.

На никого не съм направила услуги. Как сега да се случи така, че в днешното ни общество, да посочат един такъв човек като мен за главен прокурор.

Аз ясно съм си направила сметката, че това все още не може да стане.

В нашето общество все още за такива неща се правят пазарлъци. И аз не искам никой да остава с впечатлението, че мога да участвам в ситуация с пазарлък.

С това не искам да кажа, че досегашните главни прокурори и бъдещите, които ще бъдат избирани, непременно трябва да бъдат избрани в пазарлък"



Станете почитател на Класа