Деца ще раздават тоалетна хартия в Световния ден на тоалетната

На днешния 19 ноември – Световният ден на тоалетната - от 10:30 до 12.30 ч. млади хора и доброволци от Националната мрежа за децата ще раздават информационна тоалетна хартия и ще привличат вниманието на гражданите за нуждата от промяна на училищните тоалетни, съобщиха от Националната мрежа за децата.

Събитието ще се състои между Министерството на здравеопазването и подлеза на метростанция "Сердика". Още през 2009 г. Министерство на здравеопазването се зае да изготви и приеме Наредба за училищните тоалетни, но днес, три години по-късно, тя все още не е факт. По този повод в същия ден сме поискали официална среща в Министерството на здравеопазването с участието и на другите отговорни ведомства, като министерство на образованието, министерството на регионалното развитие и благоустройство и др. Дори и да не се състои тази работна среща ние ще предоставим на отговорните ведомства тоалетна хартия с исканията ни за промяна на училищните тоалетни.

Над 70% от учениците в България не използват тоалетните в училище и стискат. Това показа изследване, което Национална мрежа за децата (НМД) проведе сред над 800 ученици от цялата страна през 2010 г. Основната причина, която учениците изтъкват, е лошото състояние на училищните тоалетни. Последиците се отнасят не само до физическото, но и до психичното и социално благополучие на децата. Към днешна дата ние от НМД нямаме повод да смятаме, че нещо в състоянието на училищните тоалетни се е променило.

Лошото състояние на училищните тоалетни крие изключително сериозни рискове за здравето на децата. Вредният навик за стискане в ученическа възраст на по-късен етап това може да доведе до редица заболявания на отделителната система. Между тях е и ракът на дебелото черво – болест, за която България държи първото място в ЕС по брой заболели под 35-годишна възраст. Очевидно е, че обществото и институциите не припознават сериозността на проблема.

Национална мрежа за децата продължава своите усилия за мобилизиране на общественото мнение и за предприемане на конкретни стъпки за промяна на училищните тоалетни, така че те да се превърнат в чисто и съвременно място, отговарящо на потребностите на учениците.

Национална мрежа за децата е сдружение, обединяващо усилията на 109 неправителствени организации за създаване на семейна среда, услуги, общество и политики, утвърждаващи правата на децата и работещи активно за тяхното благоденствие. Организациите – членове на Мрежата всеки ден предоставят различни видове услуги за деца, семейства, професионалисти, работещи с деца, както и за много от институциите на централната и местната власт. През 2011 година Национална мрежа за децата е достигнала до 112 453 деца и 13 639 семейства. Обучени са 7 637 професионалисти, работещи с деца и семейства. Привлечени за работа са 2794 доброволци.

Станете почитател на Класа