Злото набира пагубна мощ в съдбовен вулкан

Новозеландският вулкан, който се вижда като Амон Амарт - Съдбовния връх в култовият филмов опус "Властелинът на пръстените" натрупва опасно налягане в недрата си, съобщиха в понеделник сутринта местните власти.
Министерството на околната среда предупреди туристите да избягват планината Руапеху /Ruapehu/, съобщавайки данни от наблюденията на температурата. Според учените рискът от изригване на най-големият активен вулкан в Нова Зеландия е повишен.
Учените смятат, че натрупаното налягане може да бъде освободено или на малки порции по сравнително пасивен начин, или с мощно изригване.
Официалните наблюдатели GNS Science съобщиха, че температурата на няколкостотин метра под езерото в кратера на планината от Северния остров е около 800 градуса по Целзий, а температурата в самото езеро е едва 20 градуса.
Това показва, че каналите за отвеждане на налягането са частично блокирани, което води до увеличаване на натиска, който прави изригването по-вероятно "през следващите седмици и месеци".
Планината с височина 2797 м. избухна през 2007 г., като изхвърли бързо движещ се поток от кал и отломки надолу по планината, но без да причини щети и засегнати хора.
През 1953 г., подобен масивен поток от планината предизвика най-тежката железопътна катастрофа в Нова Зеландия, като подкопа мост и пътнически влак падна в реката причинявайки смъртта на 151 души.
Режисьорът Питър Джаксън използва планината Руапеху и съседния връх Нгарухое /Ngauruhoe/, за да изобрази Съдбовния връх от филма "Властелинът на пръстените".
Друг близък вулкан, Тонгариро /Tongariro/, избухна през август тази година, като вдигна облак от пепел на 6 100 метра в атмосферата. Тогава бяха нарушени въздушните връзки на северния остров.

Станете почитател на Класа