Ивицата Газа: 100 часа война – 56 убити

Трима души, сред които и две жени, са загинали при нов удар на Израел по Газа. Това гласи изявление на ръководената от „Хамас” служба за извънредни ситуации, цитирано от АФП. В съобщението се казва, че две жени и един мъж са загинали, а други 10 души са ранени при удар на израелската армия в северния квартал на Газа Насер. Така броят на загиналите палестинци при израелски атаки в последните 100 часа достигна 56 души. Същевременно южните райони на Израел през последните няколко часа са подложени на масиран ракетен обстрел от Ивицата Газа. Сирените звучат почти без прекъсване. Само за две минути екстремисти са изстреляли към южната част на Израел повече от 10 ракети, съобщават очевидци. Една жена е ранена, след като ракета „Касам” е паднала в жилищна сграда в Офаким. Медиците оказват първа помощ на друг жител, който е в състояние на шок, предаде ИТАР-ТАСС. Сирените, предупреждаващи за обстрел, са сработили в Ашдод, Ашкелон, Беер Шева, Беер Тувия и още няколко южни града. В Сдерот ракета е ударила жилищен дом, при което няма пострадали, тъй като в момента в него не е имало никой.

Болниците на територията на Ивицата Газа са препълнени с пострадали от израелските бомбардировки и изпитват критичен недостиг на животоспасяващи лекарства и други медикаменти, съобщи Световната здравна организация /СЗО/, цитирана от Ройтерс.
Здравната агенция на ООН призова за 10 милиона долара от донори, за да бъдат осигурени липсващите медикаменти през следващите три месеца.

СЗО, позовавайки се на представители на здравното министерство в Газа, посочи, че в конфликта са били ранени 382 души - 245 възрастни и 137 деца. Много от тях са приети в болница с тежки изгаряния и рани, причинени от рухнали сгради, включително в областта на главата.

Министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс, който пристигна в Израел, за да открие дипломатически средства за отслабване на конфронтацията между Израел и палестинците, заяви, че настоява за незабавно прекратяване на огъня от двете страни, предаде Би Би Си.

Вчера президентът на Египет Мохамед Мурси заяви, че има основание да се говори за скорошно примирие между Израел и „Хамас” в Ивицата Газа. Взаимният обстрел между Израел и Сектора Газа се стихва вече пет дни. Арабската лига подкрепи посредническата роля на Египет и обяви, че в близките два дни ще изпрати в Газа своя делегация.

Израелският външен министър Адвигор Либерман заяви, че Израел няма да преговаря за примирие с ръководството на Ивицата Газа от „Хамас”, докато продължава ракетният обстрел от палестинската територия, предаде АФП. „Първото и абсолютно условие за примирие е прекратяването на обстрела от Газа”, заяви Либерман след среща с френския си колега Лорен Фабиюс. Израелският външен министър добави, че всички терористични организации в Газа трябва да се ангажират с прекратяването на ракетния обстрел.
„Искаме дългосрочно споразумение”, изтъкна Либерман.

Станете почитател на Класа