Турция на Ердоган запушва устата на медиите

Широкото използване на законите срещу тероризма в Турция е довело до криминални дела срещу над 100 журналисти и създава атмосфера на страх, която подкопава демократичните реформи, заяви базираната в Лондон медийна организация ПЕН Интернешънъл, цитирана от Ройтерс. 
 
Правителството на премиера Реджеп Ердоган освен това оказва "силен натиск" върху правосъдието да държи журналистите в ареста преди и по време на процесите срещу тях, смята организацията. 
 
"Никоя обстановка на насилие не оправдава един широк, зле дефиниран антитерористичен закон, който е използван не за да противостои на насилието, а за да ограничава свободата на изразяване", каза в Истанбул на пресконференция Джон Ралстън Сол, президент на ПЕН Интернешънъл. 
 
Според Сол сегашната ситуация създава атмосфера на несигурност и страх, която води впоследствие към автоцензура и ограничаване на свободата на изразяване. Между 60 и 70 медийни представители са в затвора в Турция, докато срещу тях се водят съдебни процеси, а други десетки журналисти също са дадени на съд, но не са задържани, посочи организацията. 
 
Данните за техния брой са изнесени от ПЕН върху фона на информацията за 800 писатели, журналисти, блогъри и други медийни служители по целия свят, които се намират в затвора или рискуват да бъдат изпратени там. 
 
Съдебните процеси заплашват да подкопаят разширяването на демократичните права, което Ердоган започна през първия си мандат на поста с реформи, насочени да покрият критериите за членство в ЕС, посочи Сол в Истанбул. По думите му трябва да бъдат преразгледани случаите, в които са замесени журналисти. 
 
"Призоваваме за прекратяване на псевдоправната система, която включва продължително задържане в предварителния арест и проточващи се съдебни процеси", каза още Джон Ралстън Сол. 



bta.bg

Станете почитател на Класа