Митрополит Кирил: Не може сам да се предлагаш за патриарх, както правят някои

Наместник-председателят на Светия Синод митрополит Кирил смята, че не трябва човек сам да се предлага за патриаршеския пост, да се натиска за него, включително с нехриястнски и нечовешки деяния, заплахи и натиск, както правели други, визирайки Пловдивския владика Николай.

В интервю за Дарик Варненският митрополит каза, че трябва да има опозиция, но градивна, а в случая нямало такава.

Опозицията, по думите му, целяла всеки друг да заеме поста на наместник-председател, а после и патриаршеския, но не Кирил.

Според него всички архиереи, участвали в избора на наместник-председател в събота, са подкрепили тайното гласуване.

Митрополит Кирил отговори на критиките на Николай Пловдивски, че вотът е трябвало да бъде явен и в него да участват всичките 14 митрополити: "Цялата игра е в това само и само да не бъде митрополит Кирил, някой друг трябва да бъде. За мен някои от изказванията бяха заплаха, защото не бяха казани по християнски, а със злоба. Не мога да допусна, особено по-възрастните от митрополитите, които застават на тази позиция, че бил нелегитимен изборът, че те не знаят какво значи тайно гласуване. След като са поканени всички 14 митрополити, който не дойде, сам се изключва от заседанието на Светия синод".

Изборът на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател на Светия Синод в събота премина при тайно гласуване, в което са участвали 12 архиереи, 7 от тях са подкрепили кандидатурата му.


Станете почитател на Класа